Documentar

(VIDEO) Trupe rock și metal care au folosit instrumente neobișnuite

Chitara, bassul și tobele alcătuiesc imaginea de bază pentru majoritatea trupelor de rock. De aici se pleacă. Clapele și elementele electronice sunt de asemenea întâlnite, dar întotdeauna vor exista unii care vor dori să meargă dincolo de aceste limite. De la fierăstraie electrice la kazoo, iată 13 trupe rock și metal care au adăugat culoare unor piese folosind intrumente neobișnuite.

INCUBUS – DIDGERIDOO

Didgeridoo este un instrument al vântului, al aborigenilor din nordul Australiei, încă de acum o mie de ani. Liderul trupei Incubus, Brandon Boyd a adus pe scenă un astfel de instrument, pentru a cânta piesa Redefine, piesa de deschidere depe albumul lor din 1997, S.C.I.E.N.C.E. Trupa s-a jucat întotdeauna cu mai multe instrumente sau sunete, printre care se numără tobe djembe africane sau un melotron vintage.

SOUNDGARDEN – LINGURI

Scris inișial pentru coloana sonoră a filmului de dragoste din anii 1990, Singles, Spoonman a fost unul dintre single-urile care i-au propulsat pe cei din Soundgarden pe scena grunge. N-a fpst rău pentru un cântec ciudățel care a fost inspirat de performerul stradal din Seattle. Artis The Spoonman. Bateristul Soundgarden Matt Cameron folosește dinște oale și tigăi pentru piesă, în timp ce Artis se dă în spectacol cântând la linguri.

SHINING – SAXOFON

Saxofonul nu este chiar ceva atât de nou pentru muzica rock. Dar în metal? Nu prea. Norvegienii de la Shining au luat-o pe calea cea mai grea cu albumul lor din 2010, Blackjazz, creând în mod esențial propriul lor gen exclusiv, inspirându-i și pe alții. Ihsahn are propria sa partitură pe albumul solo. După un an, cu altă trupă, Cephalic Carnage l-a adus pe saxofonistul Bruce Lamont ca invitat pe LP-ul lor din 2010, Misled By Certainty.

KORN – CIMPOI

Korn nu este singura trupă care a folosit cimpoiul. Și AC/DC, Dropkick Murphys și Ensiferum au mai trecut prin experiența asta, dar Jonathan Davis este poate cel mai proeminent interpret la cimpoi în panetonul rock și metal. Cimpoiul a fost folosit în mai multe piese Korn – începând cu Shoots And Ladders la început – și apoi în concertele live. Într-un interviu pentru Loudwire, liderul trupei a dezvăluit că Star Trek l-a inspirat să aleagă acest intrument. „Adevăratul motiv pentru care am vrtu să cânt la cimpoi este Satr Trek (Star Trek II: The Wrath of Khan – 1982) când a murit spock, și nenorocitul ăla (Mr.Scott) a cântat Amazing Grace …Toată lumea a început să plângă, iar eu eram ceva de genul: Trebuie să cânt la cimpoi. Apoi am mers la un liceu unde exista o trupă de cimpoieri, și așa a început totul.”

NOFX – ACORDEON

Acordeonul nu pare a fi un intrument potrivit pentru trupele de punk rock, dar este suprinzător de predominant – în principal în trupele de punk cu influențe celtice ori țigănești, ca The Mahones, Gogol Bordello și Flogging Molly. Chitaristul NOFX Eric Melvin poate face dab hand. „Suntem punkeri profesionișt veniți din suburbie/ După 15 ani încă ne distrpm/ Acum avem peste 30 de ani nu mai suntem așa drăguți/ Dar cel puțin avem un acordeon” cântau ei în piesa Theme From A NOFX Album de pe albumul din 2000, Pump Up the Valuum, unde există și un solo de acordeon.

BLACK SABBATH – MUZICUȚĂ

Deși Black Sabbath are reputația unor riffuri extraordinare, membrii trupei sunt însă și foarte versatili și încearcă să experimenteze. Sabbath Bloody Sabbath poate să fie un mare amestec, dar acolo experimentează diverse instrumente inclusiv clavecin, bongo și chiar un fluier la care se cântă cu nasul. Și să nu uităm de muzicuță în piesa The Wizard.

GHOST – KAZOO

Te gândești că poate un kazoo nu devine sinistru în mâini nepotrivite? S-ar putea să ai dreptate, dar asta nu i-a oprit pe cei din Ghost să folosească kazoo când au cântat varianta unplugged a Ghuleh/Zombie Queen.

JACKYL – FIERĂSTRĂU

Mai multe trupe de metal au folosit fierăstraie și alte astfel de unelte pentru a imprima efecte sonore și vizuale. Exhumed este una dintre trupe, dar premiul întâi cu coroniță pare să ajungă la liderul trupei Jackyl, Jesse James Dupree, care practic a cântat la un fierăstrău în 1992 pe piesa The Lumberjack, având chiar un solo la un astfel de „instrument.”

ELUVEITIE – FLAȘNETĂ

Lumea metal-folk-ului este plină de instrumente neobișnuite, în general de unele care reflectă trecutul cultural: Chtonic cântă la erhu, iar The Hu cântă la scripcă cu cap de cal mongoleză. Elvețienii de la Eluveitie sunt mai folk decât marea majoritate, având la dispoziție o gamă mai variată de instrumente. De asemenea, este una dintre puținele trupe din lume care are în permanență un interpret la flașnetă, Michalina Malisz.

BLOOD CEREMONY – FLAUT

În termeni de muzică rock, flatul este deseori asociat cu Jethro Tull. Dar canadienii de la Blood Ceremony au luat instrumentul transfprmându-l în parte integrantă din muzica lor fantastică și obsedată de ocultism, deseori psihedelică.

GREEN DAY – VIBRASLAP

Green Day au depășit perimetrul pop-punk odată cu Nimrod în 1997, și albumul care i-a urmat. Warning a folosit elemente acustice și mai multe cornuri, în timp ce Billie Joe Armstrong a cântat la mandolină și pian. Ba mai mult, ei au folosit și ceva care în engleză se numește vibraslap, un fel de instrument de percuție care are o parte de sârmă rigidă care unește o bilă de lemn cu cutie de lemn scobită cu „dinți” metalici în interior.

APOCALYPTICA – VIOLONCEL

Cât de metalic poate fi un violoncel? În mâinile celor de la Apocalyptica, este foarte metalic. Inițial, trupa a inclus instrumentul ca un tribut Metallica, dar în curând și-au construit propriul stil epic metal în jurul violoncelelor și tobelor. De atuncu au avut mereu invitați pe albumele lor: Corey Taylor, Ville Valo, Joe Duplantier și Dave Lombardo.

METALLICA – O ÎNTREAGĂ ORCHESTRĂ SIMFONICĂ

Timpane, piculină, tubă, fagot. Pe toate le-a avut cea mai importantă trupă de metal atunci când a cântat împreună cu San Francisco Symphony, în 1999, pentru albumul S&M. Metallicanu a fost prima trupă. Au mai fost și alții care au încercat ceva similar: Deep Purple a compus Concertul pentru Grup și Orchestră și a cântat cu The Royal Philarmonic Orchestra cu trei decenii înainte.

sursa text si foto: Kerrank!

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button