Ce nu știai despre „Superunknown”, albumul de succes al Soundgarden

În urmă cu 27 de ani, legendarii rockeri de la Soundgarden ajungeau pe primul loc în Statele Unite cu albumul Superunknown.

Ne lipsește Chris Cornell și am fi vrut să ascultăm și un al șaptelea, al optulea, etc album. Dar pentru că asta este imposibil, ne-am gândit să ne reamintim de Superunknown, albumul de succes al trupei.

Când a apărut albumul, Soundgarden cânta practic aproape de 10 ani

Exact așa, Nirvana nu au fost primii. Soundgarden a fost inițial un trio atunci când s-a format în 1984, cu Chris Cornell vocal și baterie, Kim Thyil la chitară și Hiro Yamamoto la bass, pe care l-a înlocuit mai târziu ben Shepherd. Au devenit o trupă de patru doi ani mai tîrziu când Matt Cameron li s-a alăturat la baterie, permițându-i astfel lui Cornell să se concentreze mai mult pe voce și chitară ritmică. Superunknown a fost al patrulea lor album.

Este cel mai de succes album al lor

Badmotorfinger , albumul din 1991, este cunoscut ca fiind albumul prin care trupa a devenit cunoscută, odată cu hiturile Rusty Cage și Outshined, dar Superunknown a fost cel care i-a adus cu adevărat în atenția publicului și le-a oferit și succesul comercial. Comparat desoeri cu Nevermind al celor de la Nirvana și cu Dirt al Alice in Chains ca fiind unul dintre cele mai influente albume ale nilor 1990, acesta a debutat ca nr.1 și a fost certificat de cinci ori „de platină”. Pe el se află piesele Black Hole Sun și Spoonman, fiecare câștigând câte un Grammy.

A însemnat tranziția lor de la Metal la Rock

În anii 90, nu exista trupă de rock care să fie catalogată drept „grunge” atunci când acest fenomen a explodat. Soundgarden era considerată, de fapt, o trupă de metal înainte ca termenul „grunge” să descrie un rock alternativ sumbru care s-a născut pe Coasta de Vest, mai exact în Seattle. Badmotorfinger fusese inițial nominalizat la Premiile Grammy la categoria Cea Mai Bună Interpretare Metal. Cântecele erau „heavy”, precum cele de pe albumele Ultramega OK din 1988, și Louder Than Love în 1989. Superunknown a arătat o trupă care a cizelat mult structura pieselor, fiind astfel mai potrivite pentru posturile de radio de rock.

Numele a fost inspirat de un clovn

Numele de „Superunknown” a fost inspirat de un clovn pe numele lui J.P.Patches, principalul personaj dintr-un show de televiziune cu același nume, pentru copii , în Seattle în anii 1970. Mai târziu, a fost realizată o adaptare cinematografică după această emisiune, purtând titlul de Superklown. Cornell a declarat pentru Rolling Stone că s-a uitat la un moment dat într-o dimineață la titlul acestui film care era înscris undeva, și pentru că era beat a crezut că a citit „Superunknown”. Restul e poveste.

Habar n-aveau că Black Hole Sun va avea un succes așa mare

Dacă vei întâlni vreodată pe cineva care nu știe cine este Soundgarden, va fi suficient să-i spui Black Hole Sun. Potrivit lui Cornell, băieții nici nu erau siguri dacă să pună piesa pe album, darămite să mai și creadă că va fi marele lor hit. „Nu cred că vreunul dintre noi a crezut că va deveni un single. Dacă citești versurile, e ca și o pictură suprarealistă, ezoterică în cuvinte”, a declarat el pentru Rolling Stone în 2014. Thayil s-a referit la piesă ca fiind un Dream On al setlist-ului. Și videoclipul este foarte ciudat.

Like Suicide nu a fost un bilet de adio

Fanii enigmelor vor încerca întotdeauna să sape pentru a rezolva misterul: de ce idolul lor și-ar lua viața. Bineînțeles, dacă asculți Like Suicide este destul de tulburător având în vedere cum a părăsit Cornell lumea asta, dar de fapt nu are nicio legătură cu nicio sinucidere. Cornell stătea în subsolul casei scriind când a auzit o bufnitură și a ieșit afară unde a descoperit o pasăre cu gâtul rupt care s-a lovit de fereastra sa. „My last ditch / Was my last brick / Lent to finish her” se referă la cărămida pe care a folosit-o pentru a curma suferința păsării.

She Likes Surprises a fost inclusă numai în ediția de lux

Surpriză! Piesa nr. 16, She Likes Surprises a fost lăsată deoparte la lansarea inițială, dar a fost inclusă pe ediția de lux, lansată în 2014.

Coperta albumului provine de la o fotografie numită Screaming Elf

Kevin Westenberg a făcut legendara fotografie distorsionată care a devenit coperta albumului. Chipurile portocalii sunt chiar chipurile distorsionate ale membrilor trupei pe fundalul unei păduri cu susul în jos, care este în flăcări. Fotografia se numea Screaming Elf din motive pe care Westenberg nu le cunoaște. Fotograful a distribuit povestea fotografiei pe pagina sa de Instagram, la puțin timp după moartea lui Cornell, numind imaginea „un accident glorios”. A adăugat „am fost întotdeauna dezamăgit că Matt (Cameron) a fost tăiat din copertă atunci când a fost prelucrată poza. Nu a fost alegerea mea.”

View this post on Instagram

I'm fortunate that during my career I have worked with many of my art director heroes. There have been many discussions concerning visual philosophy and theory as to what makes something work, and why the opposite holds true. In some ways this cover was just one glorious accident. There was no real plan on the day of the album shoot for SUPERUNKNOWN. Most times with every musician, no matter which style of music I was working around the world, there would rarely be a plan. During those jobbing years where there were crazy budgets and infinite patience on the part of all involved, a level of trust was earned. Looking back I suppose my level of trust in the business at this stage was fairly high. To the point where I would think of the atmosphere to create and the technical ability needed to achieve the vision and then we just go for it with the blessings of all the moneymen. The level of consultation and planning was also minimal, as you never wanted to let them see you sweat. It was all about the end result and as my confidence during all those prime years was never an issue, there were also never any moments where I took my foot off the throttle. I pushed myself to the point of exhaustion constantly. If there were no nerves before a big shoot like this one with SOUNDGARDEN, then you're walking dead. Forget it. I knew the stakes were high for this band that I loved so much. The absolute need to perform was there throughout. Also, as someone who was born in Seattle but had by then immigrated to the UK, it was even more important. Maximum creative pressure is never a bad thing. This here is the full frame used for the album cover for SUPERUNKNOWN. While constructing the idea, I never expected this to somehow ever equate with the fantastic range of musical ideas created on the album. There’s always an added bit of luck and happenstance thrown in as well. Side note; I was always disappointed that Matt was cut out of the cover by the crop. Not my choice. Also, where did the name ‘Screaming Elf’ ever come from? Definitely not my choice! Good Times. Photo: Kevin Westenberg. #kevinwestenberg #realfilmrealwestenberg #soundgarden

A post shared by Kevin Westenberg Photography (@kevinwestenberg) on

Vocea lui Cornell a stricat un microfon atunci când acesta înregistra

Toată lumea știe că Chris Cornell avea una dintre cele mai distinctive voci din istoria muzicii. Producătorul Michael Beinhorn și-a adus aminte de lucrul la acest album în 1994, povestind pentru Billboard că Chris Cornell avea două niveluri vpcale diferite, ceea ce necesita câteva microfoane pentru a le surprinde cum trebuie. „Am făcut combinații nesfârșite de microfoane, iar când Chris cântă înalt, are tendința de a o face profund și mai tare ca orice altceva pe lumea asta. Practic a stricat un microfon. N-am văzut pe nimeni făcând asta.”

A fost înregistrat la Bad Animals Studio când acesta era deținut de Heart

Bad Animals Studios este un studio de înregistrări în Seattle, unde au mai înregistrat și Alice In Chains, Nirvana și Neil Young. Din 1991 până în 1997 era deținut parțial de surorile din Heart, Ann și Nancy Wilson, numit după albumul lor din 1987. Când și-au vândut partea, studioul a revenit la titulatura inițială, Studio X.

 

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.