Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Documentar

Noaptea în care Ronnie James Dio a cântat în ultimul concert

Ronnie James Dio părea obosit, dar fericit după terminarea turneului  Black Sabbathsub numele Heven and Hell – în 2009. Nu știa însă, că acel concert din 29 august 2009 de la House of Blues din Atlantic City urma să fie ultimul pentru el.

Dio se reunise cu Tony Iommi, Geezer Butler și Vinny Appice pentru a înregistra trei noi piese pentru compilația Black Sabbath din 2007, The Dio Years. Apoi au decis să rămână împreună și să meargă în turneu. Fiind primit cu căldură de publicul din întreaga lume, noul turneu cu titlul Heaven and Hell a mers foarte bine. În 2009, lansaserp un album – The Devil You Know.

„Am mers în turneu în Japonia ca parte a ultimei călătorii și am ieșit la cină”, povestește mai târziu chitaristul Iommi în maniera sa obișnuită. „Am început să vorbim și am băut. Cineva a zis: Vrea cineva să facem un album nou? Și cineva a răspuns: Da, e o idee. De ce nu? Și, pe bune, așa s-a născut The Devil You Know.”

Într-un alt interviu precizează că „noile cântece pe care le-am cântat au mers foarte bine. Bible Black, Fear au fost foarte bune.”

Turneul pentru promovarea albumului The Devil You Know a început la 5 mai 2009. În timpul vizitei la Festivalul de la Wacken în Germania, Dio a trebuit să răspundă la întebarea dacă publicul numeros îl face să aibă o altă abordare a concertului.

„Nu contează câți oameni sunt în public; niciodată nu este doar un spectacol”, spunea Dio. „Prefer să cânt în locuri mai mici, numai pentru că în fața unui public numeros nu ai acea conexiune personală cu el. Persoana cu numărul 70.000 care se află acolo undeva în spate, nu o pot vedea. Nici nu știu dacă e femei sau bărbat…Cei mai mulți muzicieni preferă să cânte pentru oameni pe care îi pot vedea și simți. Parte din experiența de a fi muzician, în orice adunare de oameni, este capacitatea de a avea un fel de conexiune cu ei.”

Întrebat dacă el și Iommi sunt conștienți de statutul lor de „legende” și „inventatori ai heavy-metal”, Dio spunea: „Cred că suntem cu toții conștienți de asta pentru că, toate concertele pe care le-am avut, cu toate trupele, au fost foarte pline de respect față de noi și spun lucruri de genul: Fără voi….și ați făcut atât de multe lucruri minunate. Dar noi încercăm să nu-i ascultăm în felul acesta. Odată ce ai început să fii prețuit și crezi asta, cred că devii mai puțin o persoană. Începi să crezi ce spun ei: Sunt atât de important. Nici eu, și nici Tony nu simțim așa.

Geezer și Tony și Ozzy și Bill Ward sunt cu adevărat cei care au inventat această formă de muzică”, a adăugat Dio. 1Mă bucur că pot face parte din acest fenomen. Sunt foarte mândru, dar cred că poți fi ori prea mândru ori poți pierde tot controlul asupra ta. Crezi că ești mai bun decât ceea ce ești.”

Acea atitudine, împreună cu aprecierea fanilor pentru munca lor, i-a menținut împreună dincolo de Heaven and Hell , dincolo de ceea ce au crezut că este o reuniune pentru moment. După ce a făcut o ultimă plecăciune la finalul turneului, Dio a anunțat că trupa intenționa să continue, deși era nevoie de o pauză pentru că Iommi trebuia să treacă printr-o operație la mână.

„Era obositor”, spune Dio despre turneu. „Fiecare concert a fost minunat, ca de obicei. Trupa asta tot timpul e grozavă. A fost foarte productiv. Am fost pe drum pentru foarte, foate mult timp, deși am luat o pauză pentru a face ceea ce cred că este un album extraordinar. Era foarte concentrat și foarte dificil de făcut atunci, dar muzica a făcut toată diferența. Concertele au făcut diferența. Dacă privim per ansamblu pot zice că e undeva de nota 9,5 din 10.”

Întrebat dacă este mai degrabă începutul a ceva decât finalul, Dio a răspuns: „Este, bineînțeles. Când faci astfel de lucruri bune într-o perioadă atât de lungă, și o faci bine, te gândești: Ce o să fac atunci când ajung acasă? Poate că ar fi trebuit să facem mai mult. Sigură că există un soi de tristețe în privința asta. Dar vom face mai mult. Vom face un alt album, și cu siguranță un nou turneu.”

Planurile sale includeau și un turneu cu propria sa trupă, Dio, în noiemrbie și decembrie 2009. „O să pot ajunge acasă în ajunul Crăciunului și să cânt colinde”, glumea Dio.

„După asta, foarte multe depindeau de Tony, de ce se va întâmpla cu operația lui de la mână și cât de mult va dura recuperarea. Dar va fi bine; nu va fi nicio problemă”, spune Dio. „Este o chestiune de timp și spațiu, iar pentru mine, nu știu să fac altceva decât să cânt. Asta fac, asta îmi place să fac. Dio este o mașinărie cu greutate pentru mine. Îmi plac oamenii din trupa asta. Mereu mi-au plăcut și mereu o să-mi placă. Mereu va fi ceva ce voi face. Așa că da, am multe lucruri de făcut.”

Nimic din toate acestea nu s-a mai întâmplat. După ce turneul Dio a fost anulat, soția lui Wendy, care-i era și manager, a anunțat la 5 noiembrie 2009 că „Ronnie a fost diagnosticat cu cancer la stomac în stadiu primar. Începe tratamentul imediat la Mayo Clinic. După ce va ucide dragonul, Ronnie va reveni pe scenă, acolo unde aparține, făcând ceea ce-i place mai mult, cântând pentru fanii lui. Trăiască rock ‘n’ rollul, trăiască Ronnie James Dio. Mulțumim tuturor prietenilor și fanilor din toată lumea care ne-au trimis urări de bine. Ne-au ajutat să rămânem optimiști”.

Ronnie James Dio a murit la 16 mai 2010, la vârsta de 67 de ani, cu toate planurile neîndeplinite.

sursa: Ultimate Classic Rock

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button