Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Știri

Urmărește Nirvana cântând pentru prima dată în public „Smells Like Teen Spirit”

La 24 septembrie 1991, Geffen a lansat Nevermind, al doilea album al trupei de grunge din Aberdeen, Washington, Nirvana. Grupul, fondat de carismaticul vocalist Kurt Cobain și bassistul Chris Novoselic și proaspătul baterist cooptat Dave Grohl, încerca să-și construiască un loc în circuitul muzicii de rock alternativ.

Casa de producție nu avea mari așteptări de la acest al doilea album, având în vedere că primul, Bleach, nu avusese mare succes, numărul de copii vândute fiind puțin peste 40 000.

Piesa-lance a albumului Nevermind, Smells Like Teen Spirit, a distrus toate planurile mărunte ale lui Geffen. Un cântec pe care Kurt Cobain l-a scris furios după ce a fost părăsit de iubita sa, Tobi Vail, din trupa Bikini Kill, s-a născut dintr-un înscris cu graffiti pe care cântăreața Bikini Girla, Kathleen Hanna, l-a scris pe peretele apartamentului lui Cobain. Se referea la faptul că liderul Nirvana era marcat de parfumul preferat al lui Vail. Pentru a însoți acest cântec, Nirvana a filmat un videoclip în Los Angeles, conceptul filmului bazîndu-se pe ideea lui Cobain cu majorete și copii punkiști într-o sală din liceu, o lume pe care Cobain a detestat-o încă din copilăria petrecută în Aberdeen. Când MTV a început să difuzeze videolipul Smells Like Teen SpiritNevermind a început să urce în Billboard 200.

„Am crezut că piesa asta este pur și simplu un cântec oarecare de pe album, dar videoclipul a făcut diferența”, își amintește Dave Grohl. „Asta înseamnă să treci de la un concert cu 500 de oameni la unul cu 1000. Încă eram în bula noastră – în camioneta noastră, toți trei, cu Shelli, soția lui Krist, cel de la monitor, Craig Montgomery și Monty Lee Wilkes, managerul nostru de turneu, și nu părea că ceva neobișnuit se petrece până când ajungi la concert și totul este haos. Și am început să observăm că erau oameni normali și glumeau la concert și era ceva de genul : O, poate că videoclipul acela atrage atenția.”

Până când Nirvana a revenit acasă de la un spectacol la Paramount theatre din Seattle în 31 octombrie 1991, Nevermind vânduse deja 500 000 de copii. Turneul lor american s-a încheiat la 2 ianuarie 1992 și urma să treacă de două milioane, iar în următoarea săptămână, albumul a detronat albumul Dangerous  al lui Michael Jackson din topul Billboard 200 al albumelor. Ca să spunem așa, nu acesta a fost planul.

Smells like Teen Spirit a fost cântată pentru prima dată la 17 aprilie 1991, într-un spectacol la Hotel OK din Seattle organizat doar pentru ca Nirvana să poate strânge banii ca să înregistreze la Los Angeles Nevermind. Versiunea din acea seară era neprelucrată, nu numai pentru că Kurt Cobain nu terminase de lucrat la versuri, dar chiar și în această formă, poți asculta puterea esențială a unui cântec care a rearanjat peisajul rock în anii 1990 și nu numai.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button