Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Documentar

(VIDEO) Cele mai bune 10 piese ale trupei Nirvana

Când spui Nirvana, inevitabil spui grunge, Seattle și un incredibil spirit magic care supraviețuiește vremii. Cariera trioului din Seattle a încetat brusc după ce au atins un succes colosal cu albumul Nevermind, iar Kurt Cobain a murit în 1994. Astfel, s-a pus capăt unei trupe uriașe, fenomen la vremea respectivă.

Nirvana a deschis drumurile unor trupe precum Soundgarden sau Pearl Jam și a dus muzica grunge acolo unde îi era locul. Ne-au bucurat cu muzica lor și ne-au lăsat o moștenire de care ne vom bucura mult timp de acumîncolo.

Îndrăznim astfel să alcătuim un top al celor mai bune 10 piese ale trupei Nirvana. Lăsați-ne în comentarii preferințele voastre.

10. „All Apologies“ – Cele mai bune 10 piese ale trupei Nirvana

‘All Apologies’ a intrat pentru prima dată în setlistul live al trupei în turneul britanic susținut de trupă după lansarea albumului Nevermind în toamna anului 1991. Dar abia în februarie 1993, piesa a primit o tușă finală în studio, cu producătorul Steve Albini.

‘All Apologies’ contrastează foarte mult cu materilul agresiv, nihilist de pe In Utero, iar cântecul – despre care Cobain îl descria ca fiind „plin de pace și fericire“ – a reușit să transmită lumii întregi mesajul său.

 9. ‘Serve The Servants’ – Cele mai bune 10 piese ale trupei Nirvana

Piesa de deschidere de pe In Utero, „Serve the Servants“ a risipit brusc zvonurile care au precedat lansarea albumului Nevermind potrivit cărora acesta va fi atât de agresiv încât nu va putea fi ascultat. În mare parte autobriografic, cântecul vorbește depre primii săi ani de viață într-o familie disfuncșională și despre presiunea faimei (“Teenage angst has paid off well/Now I’m bored and old”). Piesa în sine este puternică și energizantă, cu Cobain, Novoselic și Grohl furnizând niște interpretări impresionante.

8: ‘On A Plain’ – Cele mai bune 10 piese ale trupei Nirvana

Versurile  “One more special message to go/Then I’m done and I can go home” nu înseamnă decât că Kurt Cobain a terminat versurile pentru „On A Plain“ chiar înainte de a înregistra piesa. În ciuda acestui lucru, nu ai ce să-i reproșezi acestei piese pop-punk, care arde de la început la sfârșit, completată perfect de vocea lui Dave Grohl. Privind în urmă la un interviu despre Nevermind  din 2004, producătorul Butch Vig s-a referit la „On A Plain“ ca fiind „la fel de simplu ca un cântec pop grozav“.

7: ‘Frances Farmer Will Have Her Revenge On Seattle’ – Cele mai bune 10 piese ale trupei Nirvana

Piesa ‘Frances Farmer Will Have Her Revenge On Seattle’ de pe In Utero a fost direct influențată de Shadowland al lui William Arnold, un roman biografic al actriței și omului de televiziune Farmes, a cărei viață a fost afectată de probleme de sănătate mintală și care a fost internată într-un azil împotriva voinței ei. Despre furia și versurilepline de patos ale piesei, Cobain a declarat pentru Rolling Stone, „Cred că acesta este modul meu de a spune lumii că birocrația este peste tot și poate afecta pe oricine și chiar este un lucru rău“

6: ‘Drain You’ – Cele mai bune 10 piese ale trupei Nirvana

Această piesă de pe Nevermind  a avut câteva schimbări de ritm și a revenit pe parcurs. În primul rând, a fost un cântec de iubire scris din punctul de vedere a doi bebeluși care împart același pat de spital, cuversuri precum “I travel through a tube and end up in your infection”, prevestind cumva temele medicale pe care Cobain urma să le exploreze mai profund în In Utero. De asemenea, în partea instrumentală, Cobain a evitat un solo obișnuit de chitară în favoarea unui sunet mai a la Soni Youth care a crescut tensiunea din cântec.

5: ‘In Bloom’ – Cele mai bune 10 piese ale trupei Nirvana

Un exemplu nemaipomenit al dinamicii domol-zgomotos a trupei, „In Bloom“ de pe Nevermind este una din piesele cu greutate de pe album. Schimbând cu îndemânare între versurile pline de stare conduse de bass și refrenul euforic, cântecul are toate datele unui simbol clasic interpretat de o trupă care este în vârf. Versul lui Cobain (“He’s the one, who likes all our pretty songs”) s-a vrut un ghiont dat celor care începuseră să sară în „hora“ grunge-ului încă înainte ca Nirvana să se bucure de un uriașsucces. Milioanelor de oameni care au fost seduși de Nevrmind, a sunat ca una dintre cele mai mari sărbători.

4: ‘Come As You Are’ – Cele mai bune 10 piese ale trupei Nirvana

‘Come As You Are’ se învârte în jurul unui riff înrudit cu cel din „Eighties“ aparținând Eighties și din „Life’s Goes On“ al The Damned, dar similaritățile se cam termină aici. Într-adevăr, cântecul are accente de rock alternativ al unei trupe a cărei interpretare pur și simplu explodează la refren. Producătorii nu știau dacă să lanseze „Come As You Are“ sau „In Bloom“ înainte de fenomenalul „Smells Like Teen Spirit“, dar într-un final a câștigat prima, recompensând trupa cu al doilea lor hit în topurile americane și al doilea lor succes în UK Top 10.

3: ‘Heart-Shaped Box’ – Cele mai bune 10 piese ale trupei Nirvana

‘Heart-Shaped Box’ a fost inițial inspirat de mai multe desene care i-au fost oferite de soșia lui Cobain, Courtney Love. Solistul Nirvana a declarat mai târziu biografului Michael Azerrad că versurile viscerale ale piesei au fost de asemenea influențate și de documentarele despre copii suferind fe cancer. Dar zvonurile au continuat să spună că de fapt este vorba despre un cântec de dragoste dedicat de Cobain soției sale. Dincolo de speculații, Heart-Shaped Box’ este un tur de forță iar regizorul care a realizat videoclipul, Anton Corbijn a câștigat două premii, inclusiv Best Alternative Video, la MTV Video Music Awards 1994.

2: ‘Lithium’- Cele mai bune 10 piese ale trupei Nirvana

Datorită schimbărilor sale de tempo, „Lithium“ a avut reputația de cântec care a fost cel mai greu de înregistrat în timpul sesiunilor de înregistrare la Nevermind , dar efortul a meritat pentru că este absolut uluitor. Plin de lumini și umbre, cu versuri cu linii de jazz peste care intră refrenul furtunos, peste care cireașa de pe tort este vocea plină de pasiune a lui Cobain, „Lithium“ este foarte aproape de perfecțiune. îNtr-un interviu din 1992 din Flipside, Cobain a dezvăluit că versuri ale cântecului (“I’m not scared/Light my candles in a daze/’Cause I’ve found God”) se referă la un tip care se întoarce către Dumnezeu după ce moartea iubitei sale „ca acesta fiind ultimul resort care îl poate ține în viață“. Dar aura de mister a piesei a rămas totuși înfiorător de intactă.

1: ‘Smells Like Teen Spirit’ – Cele mai bune 10 piese ale trupei Nirvana

Era inevitabil ca ‘Smells Like Teen Spirit’ să nu fie în fruntea acestui top. Chiar dacă a trecut atât timp de la lansare este imposibil, aproape, să nu ne minunăm de această piesă, ori de câte ori o ascultăm. Este adevărat că straniul titlu provine dintr-o exprimare a prieteni lui Cobain, Kathleen Hanna, făcută la adresa unui deodorant. Și de asemenea, este foarte adevărat că muzica este influențată de sunetul dinamic al Pixies, dar nicio secundă nu anulează faptul că piesa este pur și simplu una dintre cele mai grozave piese rock din toate vremurile și un imn al unei generații. „Am încercat să scriu un cântec  fundamental“, a declarat Cobain pentru Rolling Stone într-un interviu din ianuarie 1994. Și ce să vezi? A reușit.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button