Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Documentar

Povestea din spatele piesei: Ace Of Spades (Motorhead)

Motörhead a avut viteza în vene și vânt la pupa când au intrat în studio pentru înregistrarea celui de al patrulea album, Ace Of Spades, în vara anului 1980. Precedenta lor lansare, EP-ul Golden Years, i-a transformat în staruri de Top 10. Dar Ace Of Spades , cu piesa cu același nume, este cea care le-a pecetluit nemurirea.

Hitul de 2 minute și 48 de secunde nu va deveni numai „signature song”, dar și o piesă emblematică în lumea rockului.

Firește că trupa nu avea niciun fel de ambiție atunci când au intrat în studiourile Rockfield din Marea Britanie la începutul anului 1980 pentru a începe repetiția la albumul care urma precedentelor Overkill și Bomber, două albume strălucitoare, lansate la diferență de șapte luni în 1979.

„Am mers în Rockfield timp de două săptămâni, am luat vodcă cu noi și tot ce mai aveam nevoie”, spune chitaristul „Fast” Eddie Clarke. „Din păcate, Lemmy nu era prea era prezent la repetiții, era distras de unele chestii. Dar Phil (bateristul „Philthy Animal” Taylor) și cu mine ne bucuram de sesiunile de cântat, așa că după ce ne terminam de pescuit și aiurind despre naiba știe ce, eu și Phil ne porneam. Aveam ocazia  să lucrăm la niște riffuri.”

Ace Of Spades era unul dintre ele. Trupa i-a recunoscut potențialul, și a lucrat-o în amănunt și a înregistrat o versiune instrumentală la Rockfeld. Reveniți la Londra, au adăugat vocile și alte sunete. Această variantă a apărut prima dată pe albumul din 1989 Dirty Love. Deși nu diferea de versiunea finală, îi lipseau două componente-cheie: rifful central și eruperea pe care Lemmy memorabil a descris-o ca „secțiunea în pași de dans”.

Producătorul Vic Maile, care a lucrat inițial cu fosta trupă a lui Lemmy, Hawkind, și pe care Clarke îl descrie cu afecțiune ca „un tip simpatic, fin, zgomotos, cu părul scurt”, a jucat un rol important în ambele cazuri.

„Vic ne-a întrebat cumva ce facem cu piesa”, spune Clarke. „Ne-a făcut să fim mai atenți la acel riff, așa că eu și Lemmy am început am început să ne jucăm cu el. A fost una dintre puținele dăți când am scris în studio.”

Maile avea ceea ce Clarke numea „cutia sa cu trucuri”, o cutie de carton plină cu chestii care furnizau efecte sonore. Printre maracas și cozi de șerpi era și un set de bucăți de lemn care crea un pocnet în timpul punctului culminant.

„A spus: Asta vom face”, spune Clarke. „Eram sictiriți sau pe viteză și eram total împotrivă. Ei bine, o facem pentru că e vorba de tine, Vic, dar nu o s-o folosim, la naiba: Haide, Phil, pentru numele lui Dumnezeu! Nu, omule! Dar când am auzit, ne-am gândit: Ei bine, nu sună rău.”

Cu noul său riff turbo și o erupere memorabilă, piesa începea să sune special. Ultima piesă din puzzle au fost versurile lui Lemmy – o încercare, spune el, de a înghesui cât mai mulți termeni de la jocurile de cărți: mână moartă, joker etc. Pentru că era la modă crearea unor poevești legate de naștera unor cântece, Lemmy a susținut că a scris versurile în spatele unui van Transit în timp ce acesta gonea pe autostradă cu 160 de km/h.

„Dar se poate să le fi scris pe WC din câte știu eu”, spune râzând Clarke. „Obișnuia să facă asta. Îi spuneam: Frate, avem nevoie de niște versuri pentru asta. Iar el se ducea la WC să-și facă nevoile și scria versurile. Dar dacă a zis că le-a scris în van, atunci trebuie să-l credeți.”

Ace Of Spades a ajuns pe locul 15 în Marea Britanie când a fost lansat în noiembrie 1980. A devenit rapid piesa de rezistență a setlistului live.

Ultima dată când Clarke l-a văzut pe Lemmy a fost la premiile Classic Rock în octombrie 2015, cu două luni înainte de moartea acestuia. Motörhead trebuia să cânte în Marea Britanie în ianuarie, inclusiv de două ori la Hammersmith Apollo, iar cei doi au discutat despre chitaristul care urma să li se alăture în cele două seri.

„Arăta așa plăpând la premiile Classic Rock”, spune Clarke. „Am fost cam șocat. Nu credeam că nu o să poată participa la concerte din cauză că era așa. Nu m-am gândit niciodată că era pe moarte”.

După moartea lui Lemmy, o campanie online pentru a readuce Ace Of Spades în topuri l-a împins pe locul 13, cu două locuri mai sus față de poziția originală ocupată cu 35 de ani în urmă. În 2016, Clarke s-a alăturat vechilor parteneri Saxon și Girlschool în turneu. Fiecare spectacol urma să culmineze cu Ace Of Spades.

„A declanșat o adevărată furtună”, spune el. „Nu m-a făcut să plâng, dar a fost foarte emoționant. Ce mai pot spune?”

În ultimii săi de viață, Lemmy a avut sentimente contradictorii în legătură cu cântecul pe care l-a cântat în fiecare seară pe scenă cu Motörhead.

„M-am săturat de piesa asta”, scria el în 2002 în autobiografia White Line Fever. „Nu ne-am fosilizat după această înregistrare, știți, chiar am lansat niște lucruri de calitate de atunci. Dar fanii vor să o asculte așa că o cântăm în fiecare seară. Eu însă m-am săturat de ea.”

Eddie Clarke nu are astfel de probleme: „Este o piesă fantastică. Are o viteză naturală, una proprie, are un aranjament grozav și e înnebunitoare. Iar versurile lui Lemmy sunt fantastice.

Uneori le spun oamenilor: „Am fost într-o trupă cu ani în urmă. Iar ei spun: O, în care? Când spun Motorhead, ei sunt cam nelămuriți. Așa că eu continui: Ace Of Spades încep să cadă bani. Poate că nu au auzit de Motörhead, dar cu siguranță au auzit de Ace Of Spades”.

 

I sometimes say to people: ‘I used to be in a band years ago’, and they say: ‘Oh, which one?’ When I say Motörhead, they look bemused. So I say: ‘Ace Of Spades’ and the penny drops. They might not know Motörhead, but they definitely know Ace Of Spades.”

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button