Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Documentar

10 lucruri pe care nu le știai despre „Ten”, albumul de debut Pearl Jam

La 16 martie 1999, albumul de debut Pearl Jam, Ten, este certificat „Disc de Diamant” pentru vânzări de peste 10 milioane de copii în Statele Unite.

Una dintre cele mai de succes trupe de rock din ultimii 25 de ani, Pearl Jam, a lansat 10 albume de studio și numeroase înregistrări live de-a lungul carierei, cu vânzări de peste 60 de milioane de copii în întreaga lume. Dar, dacă ar fi lansat un singur album, Ten, cel de debut, în 1991, locul lor în istoria rockului ar fi fost asigurat. Ten a dat piesele clasice ale rockului modern, AliveJeremy și Even Flow, lansându-l pe Eddie Vedder ca lider superstar.

În plus, Ten a propulsat scena grunge din Seattle în lumina reflectoarelor, inspirând alte mici trupe de grunge care imitau stilul Pearl Jam ori vocea baritonală a lui Vedder.

În prezent, albumul Ten rămîne unul dintre cele mai reprezentative materiale ale perioadei. Vom afla mai jos care sunt cele 10 mai puțin cunoscute lucruri despre albumul Ten.

  1. Ten a fost înregistrat cu un buget modest

Formată din cenușa trupei Mother Love Bone – al cărei lider Andrew Wood a murit din cauza unei supradoze de heroinp în martie 1990 – Pearl Jam era hotărâtă să evite excesele și greșelile trupei din care a luat naștere. „Cred că am cheltuit 25.000 de dolari pentru realizarea albumului  și l-am mixat cam de trei ori”, a declarat bassistul Jeff ament pentru revista Classic Rock. „Dar tot era o treime din banii pe care îi cheltuisem pe albumul Apple, singurul album al Mother Love Bone. Nu ne-am așteptat ca discul să aibă un succes uriaș. Dar cred că am cam devenit unul.”

2. Alive este de fapt o înregistrare demo

În ianuarie 1991, Pearl Jam (cunoscută la vremea aceea încă sub numele de Mookie Blaylock) a înregistrat câteva cântece la studioul London Bridge din Seattle care făceau parte dintr-o sesiune demonstrativă pentru viitorul producător al albumului Ten. Unul dintre aceste cântece era Alive care va deveni una dintre cele mai reprezentative pentru trupă. Când grupul s-a dovedit incapabil să repete puterea și intensitatea din demo în timpul sesiunilor oficiale de înregistrare a albumului din martie și aprilie, au hotărât să folosească înregistrarea originală (pentru album și single) – deși a fost adăugat un nou solo de chitară al lui Mike McCready la final în timpul mixajului final al albumului. „Am prins piesa la momentul acela”, își amintește bateristul Dave Krusen în cartea Pearl jam Twenty, ale cărui probleme cu consumul de alcool l-au forțat să părăsească trupa înainte de lansarea albumului Ten. „Și a fost chiar foarte bine.”

3. Solo-ul lui Mike McCready din Alive a fost inspirat de ace Frehley

Pentru cele două minute epice de solo care închid Alive, chitaristul Mike McCready a încercat să se inspire de la unul din eroii săi din copilărie: Kis ax man Ace Frehley. „Ace a fost bomba, dinamita”, a scris McCready în 2014 în revista Rolling Stone. „Chiar am gravitat în jurul vibrato-ului lui. Partea mea principală din Alive se bazează pe She, care are la bază Five To One de la The Doors. Îmi amintesc că făceam mixajul final la album în Surrey, Anglia. M-am gândit așa: Am să abordez piesa așa cum Ace a făcut-o în She. Și îmi amintesc cătiparul pe care Stone Gossard l-a scris se potrivea unui tipar descendent. Așa că am mers pe el. Și de acolo am improvizat.”

4. Eddie Vedder a scris versurile la Oceans în timp ce a fost blocat pe afară la locul unde repeta trupa

În timp ce lucra la Ten, Eddie Vedder și-a impresionat colegii de trupă de mai multe ori cu abilitatea sa de a veni cu noi versuri pentru piese noi făcute pe moment. Oceans este exemplul perfect, scrisă în timp ce cântărețul a rămas blocat pe afară în timpul unei furtuni. „Cinea m-a rugat să pun niște bani în aparatul de taxat de unde parcase mașina”, își amintește Vedder în revista Seattle Sound. „Am ieșit, am pus banii, iar când am vrut să intru în studio ușa era încuiată. Era frig și ploua și nu aveam nimic pe mine care să mă protejeze. Aveam o bucată de hârtie și un pix în buzunar, iar ei cântau înăuntru această piesă. Tot ce auzeam era bassul, singurul care răzbătea prin pereți, prin ferestre. Așa că am scris piesa pentru bass. Nici măcar nu auzeam piesa. Când a fost o pauză, am început să bubui în ușă…ca să scap de ploaie. În timp ce făceam asta îmi spuneam că la fel de bine pot scrie ceva.”

5. Varianta finală a piesei Oceans are câteva instrumente de percuție neobișnuite

În iunie 1991, după terminarea sesiunilor de înrehistrare pentru Ten în Seattle, Pearl Jam a zburat spre Anglia pentru a mixa piesele cu Tim Palmer la studioul Ridge Farm. Acolo, Palmer a decis ca ultimul minut de percuție din piesa Oceans să fie executat cu o râșniță de piper și un extinctor pentru a obține efectul dorit. „Motivul pentru care am folosit acele obiecte a fost pur și simplu pentru că ne aflam departe de vreun magazin cu instrumente de închiriat”, a spus Palmer pentru Guitar World în 2002. „Necesitatea a devenit mama invenției”.

6. A durat o veșnicie până la înregistrarea Even Flow – iar trupa a fost mai puțin decât satisfăcută de rezultatul final.

Al doilea single lansat de pe Ten Even Flow, urma să devină unul dintre cele mai populare cântece ale trupei. Dar obținerea unei variante satisfăcătoare în studio s-a dovedit a fi o mare durere de cap pentru membrii trupei. „Am înregistrat Even Flow de 50, 70 de ori”, spunea McCready în 2009 pentru The Daily record. „Jur pe Dumnezeu că a fost un coșmar. Am cântat-o la besfârșit până când am început să urâm unul pe altul. Cred că nici acum Stone nu este mulțumit de cum a ieșit”. Trupa urma să reînregistreze piesa pentru soundtrack-ul filmului Singles în 1992, cu noul baterist, Dave Abbruzzese.

7. Literele de pe coperta albumului sunt de fapt niște forme uriașe făcute de Jeff Ament

Deși pe coperta albumului Ten pare că membrii trupei sunt suprapuși peste literele PEARL JAM , de fapt ei pozau pentru fotograful Lance Mercer în fața unei forma uriașe din lemn cu numele trupei construit de Jeff ament. „Acel lucrur în față căruia stăm era practic în mărime naturală”, își amintea în 2009 Dave Krusen. „Jeff este un artist uimitor.”

8. Epic a vrut să lanseze Black ca single, dar trupa a refuzat

În 1992, cu piesele Alive, Even Flow și Jeremy câștigând popularitate, Epic Records a făcut presiuni pentru lansarea baladei Black ca single. Trupa, simțin că piesa este prea personală pentru a fi supusă unei promovări agresive la radio, a refuzat. „Unele cântece pur și simplu nu sunt menite să fie cântate între hitul nr. 2 și hitul nr.3”, a declarat Vedder pentru Rolling Stone în 1993. „Dacă începi să faci lucrurile astea, îl îngropi. Nu de asta scriem cântece. Nu am scris ca să facem hituri”. Totuși, posturile de radio au promovat piesa iar aceasta a ajuns pe locul 3 în topul Billboard Mainstream Rock Tracks în 1993.

9. Ten a fost lansat pe vinil în SUA după trei ani de la lansarea pe CD

În august 1991, când Ten a fost lansat pentru prima oară, marile case de producție americane trecuseră deja de la lansările pe vinil la cele pe CD. Erau mai profitabile. „Nu ne-au lăsat să-l lasăm pe vinil”, a declarat Jeff Ament în 2009 pentru The Daily Record, „iar asta a fost dureros pentru noi, pentru că nu-mi amintesc să fi avut atunci un CD player.” Ten nu a primit o lansare pe vinil până la 22 noiembrie 1994, aceeași zi în care al treilea album Pearl Jam, Vitalogy, și-a făcut debutul pe vinil.

10. Ten ar fi ajuns pe primul loc în topul american al albumelor din 1992, dacă nu ar fi fost Billy Ray Cyrus.

După o realizare și apariție mai înceată și calmă, Ten ajunge în cele din urmă în eșaloanele superioare ale Billboard 200 în august 1992, la aproape un an întreg de la lansare. Din nefericire, calea trupei spre vârful topului a fost blocată cu fermitate de Billy Ray Cyrus, al cărui album de debut, Some Gave All, a stat 17 săptămâni consecutiv pe prima poziție, în primăvara, vara și toamna lui 1992. Deși Ten a ajuns nr.2 de patru ori, în august, septembrie și cotombrie, dar n-a reușit să-l devanseze pe tatăl lui Miley.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button