Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Documentar

Deep Purple a renăscut din flăcări odată cu albumul „Machine Head”

În 1972, Deep Purple reușește al doilea nr. 1 în Marea Britanie cu albumul Machine Head, cel mai de succes din discografia trupei. Pe album se regăsesc single-urile Smoke on the Water și Highway Star.

Membrii trupei Deep Purple aveau șansa de face un nou album care să se nască din flăcări – la propriu. Pionierii heavy-metal veniseră la Montreaux, în Elveția în decembrie 1971 pentru a înregistra viitorul LP cu ajutorul Mobile Studio al celor de la Rolling Stones, care era chiar un studio mobil de înregistrări.

Planul trupei era să tragă noi piese în teatrul din Cazinoul din Montreaux, care se închidea pentru renovări pentru câteva luni în fiecare iarnp. Claude Nobs, cel care a fondat legendarul Festival de Jazz de la Montreaux și care a promovat trupe locale rock, aranjase totul. Membrii trupei urmau să aibă acces la facilități după ultimul concert din sezon, cel al lui Frank Zappa and the Mothers of Invention. Dar „un prost cu un pistol de semnalizare” a schimbat istoria rockului.

„La finalul concertului cineva a tras cu un pistol de semnalizare spre tavan și totul a luat foc”, declara Nobs în 2010. „Frank Zappa și-a luat chitara – un Gibson, unul foarte robust – și a spart fereastra uriașă cu chitara. Apoi mulți oameni au putut ieși pe acolo…Iar oamenii se uitau la foc și se gândeau : „O, știi, Frank Zappa și-a făcut un incredibil final al concertului”.

Între timp, cei din Deep Purple, care ieșiseră din incintă, s-au întors la hotel și priveau cum arde cazinoul. Din fericire, nu a murit nimeni, Chiar și camionul cu studioul mobil al trupei The Rolling Stones (care fusese parcat în apropierea cazinoului) a scăpat fiind condus în afara zonei de pericol. Deși Deep Purple nu a mai avut unde să înregistreze, s-au ales cu o poveste nemaipomenită.

Deși s-a ales cu flăcări și un cazino prăbușit, Nobs s-a îngrijit de băieții din trupă, găsindu-le alte locații pentru înregistrări. Au început la un alt teatru din Montreaux, Le Pavilion, unde chitaristul Ritchie Blackmore urma să înregistreze unul ddintre cele mai faimoase riffuri din istoria rockului. Partea instrumentală nu avea la momentul acela versuri sau nume, dar era suficient de zgomotoasă pentru a scoate din sărite vecinii din apropiere, care au chemat poliția pe capul celor din trupă. Nobs i-a mutat apoi la Grand Hotel, abandonat, la marginea orașului.

Cu nimeni prin preajmă, cvintetul putea face cât zgomot voia. Iar în timp ce lucrau la Grand Hotel bassistul Roger Glover și Ian Gillan au dat naștere legendarului cântec al Deep Purple.

„M-am trezit într-o dimineață în hotel și, știți starea de jumătate somn-jumătate stare de trezie? Nu ai deschis ochii încă, dar ești cumva treaz pe jumătate. Am spus cu voce tare: Smoke on the Water”, și-a amintiti Glover peste ani. „Habar n-am dacă a venit dintr-un vis sau din imaginea fumului deasupra lacului (în ziua incendiului de la cazino). Indiferent ce a fost, acele cuvinte m-au cam lovit.”

Având titlul, liderul trupei, Ian Gillan, a început să scrie versuri autobiografice despre ceea ce s-a întâmplat când Deep Purple a sosit în Montreaux. Versurile făceau referire la oraș, incendiu, Zappa și „Funky Claude” care i-a ajutat pe copii să iasă din clădirea în flăcări, și chiar la modul în care trupa a reușit într-un final să înregistreze ceea ce avea să devină albumul Machine Head.

Înainte să finalizeze Smoke on the Water, Deep Purple a înregistrat ceva material, inclusiv Pictures of Home și piesa cu incredibilul solo de clape al lui Jon Lord, Space Truckin și Highway Star, o piesă pe care trupa o cânta deja live. Glover, Blackmore și Gillian au scris piesa de deschidere într-un autocar ]n 1971, după ce un ziarist i-a întrebat despre procesul de scriere a versurilor.

„Bănuiesc că totul a început ca o glumă. Ritchie și-a luat chitara și a început să cânte, iar Ian a început să cânte încet ceva despre mașini și eu am venit cu titlul”, a declarat Glover pentr The Quietus. „Mă uitam pe fereastră și mă gândeam: Ei bine, iată-ne pe autostradă…Highway Star”. Și ne-am apucat împreună de piesă și cred că am cântat-o chiar în noaptea aia, un fel de versiunea embrionică a ei. La cele mai multe piese bune trebuie să muncești.”

Când a venit timpul înregistrării piesei pentru Machine Head, Blackmore s-a îngrijit puțin mai mult de soloul său la chitară, care parțial a fost inspirat de opera clasică a lui Bach. Deși chitaristul improvizează de multe ori în timpul înregistrărilor solourilor sale de chitară, cu Highway Star  a fost puțin altfel.

„Acela a fost unul din puținele solouri la care am lucrat numai acasă”, a declarat Blackmore pentru Guitar Player. „Cele mai multe solouri erau improvizații pe moment, dar acela a fost aranjat înainte de a intra în studio”.

După terminarea înregistrărilor la finalul lui 1971, Deep Purple a lansat Machine Head la 25 martie 1972. Al șaselea LP al trupei a ajuns imediat nr. 1 în Marea Britanie și a rpmas în topuri timp de săptămâni, promovat de single-uri ca Never Before, Lazy și Highway Star. Machine Head a avut un start mai lent în America, parțial și dincauză că Smoke on the Water  nu a fost lansat ca single până în mai 1973. Piesa a devenit cea mai de succes a trupei, în SUA. Per total, Machine Head  a petrecut mai mult de doi ani în topurile americane, în timp ce Deep Purple deveane una dintre cele mai cunoscute trupe de hard rock din lume. Decenii mai târziu, acesta rămâne cel mai bun album al trupei.

sursa: Ultimate Classic Rock

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button