The Cranberries

The Cranberries este o formație irlandeză de muzică rock, înființată în Limerick în anul 1989. Deși este pe larg asociată cu genul alternative rock, muzica formației include și elemente de indie pop, post-punk, folk irlandez și pop rock. În prezent formația este alcătuită din chitaristul Noel Hogan, basistul Mike Hogan și bateristul Fergal Lawler, după ce pe 15 ianuarie 2018 vocalista Dolores O’Riordan a decedat subit înaintea unei sesiuni de înregistrări ce urma să aibă loc la Londra.

The Cranberries a devenit renumită pe plan internațional în anii 1990 prin albumul de debut, Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?, care a devenit un succes comercial. The Cranberries a fost una din cele mai de succes formații rock din anii ’90, având vânzări de peste 40 milioane de albume în lumea întreagă. Formația a intrat cu 4 albume în Top 20 Billboard 200 chart (Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?; No Need to Argue; To the Faithful Departed și Bury the Hatchet  cu cu 8 single-uri în Top 20 Modern Rock Tracks („Linger”, „Dreams”, „Zombie”, „Ode to My Family”, „Ridiculous Thoughts”, „Salvation”, „Free to Decide” and „Promises”).

La începutul anului 2010, după o pauză de 6 ani, The Cranberries s-a reunit și a început un turneu în America de Nord, urmat de show-uri în America Latină și Europa. Grupul a înregistrat în mai 2011 cel de-al 6-lea album al lor, Roses, și l-a lansat pe 27 februarie 2012.