Documentar

Povestea din spatele cântecului: „Sultans Of Swings” – Dire Straits

Dire Straits a lansat în 1978 primul single important al trupei, Sultans of Swing, înregistrat cu un buget de 120 de lire.

Imediat după ora 18, pe 13 iulie 1985, Dire Straits au urcat pe scena de pe stadionul Wembley, pentru a cânta în cadrul Live Aid pentru o audiență mondială TV de 1,9 miliarde de oameni. În spațiul alocat lor, între U2 și Queen, au început să cânte Money For Nothing (alături de Sting) și apoi a urmat o versiune epică a piesei care i-a transformat în superstaruri: Sultans Of Swing.

„A fost un sentiment foarte special să fim parte a ceva atât de unic”, își amintește bassistul John Illsley. „Live Aid a fost un privilegiu unic pentru noi toți. A devenit o amintire extraordinară.”

Cântărețul și chitaristul Mark Knopfler a scris piesa în 1977, după ce și-a petrecut o noapte ploioasă într-o cârciumă goală și a ascultat o trupă jalnică de jazz. Lipsit și de talent și de vână, vocalul a terminat concertul ușor entuziast: „Noapte bună și mulțumim. Noi suntem Sultans Of Swing”.

Când a părăsit barul, lui Knopfler deja i se ivise o idee. Revenind acasă în apartamentul din Deptfors pe care îl împărțea cu fratele său mai mic David și cu Illsley, s-a apucat să scrie un cântec pentru noua trupă pe care tocmai o formaseră. „Eram la limită cu banii și nici măcar nu eram în stare să plătim factura la gaze”, spune Illsley, adăugând că nu degeaba se numeau Dire Straits („strâmtorați” – traducere aproximativă – n.r.). „Prima dată când l-am auzit pe Mark cântând o versiune a piesei Sultans Of Swing a fost în acel apartament, dar cântecul era complet diferit”.

Chiar și Knopfler a crezut că-i lipsește acea scânteie. Dar cântecul a căpătat o notă de blues după ce a reușit să adune suficienți bani pentru a cumpăra un Stratocaster din 1961.

Illsley își amintește: „Într-o zi mi-a spus -Îți amintești de cântecul ăla pe care îl tot fredonam? Am refăcut complet structura pe chitară. – A cântat-o și a sunat destul de bine. Toată treaba este incredibil de simplă, este linia melodică care o face atât de ciudată. Este acel ritm care se rostogolește pe chitară și un bass simplu și abordarea tobelor. Apoi, desigur, este povestea. Și hai să fim sinceri, toate piesele bune au o poveste.”

Sultans Of Swing este modul lui Knopfler de a așeza evenimentele unei seri într-o poveste. Așa cum ploaia bate în pervaz, așa și trupa a sucit mințile. Harry a obținut un job pe timp de zi, dar era prezent acolo cu noi, dând ce era mai bun în noi. Apoi este George: ‘But it’s strictly rhythm/He doesn’t want to make it cry or sing/If any old guitar is all he can afford/When he gets up under the lights to play his thing.’  Între timp, niște tineri se prostesc într-un colț, ‘drunk and dressed in their best brown baggies and their platform soles/They don’t give a damn about any trumpet-playing band/It ain’t what they call rock and roll.’

Disperați să obțină o înțelegere cu o casă de discuri, în iulie 1977, Dire Straits a reușit să înregistreze opt piese. Apoi, au luat cinci demouri, inclusiv Sultans Of Swing, și au mers la Radio London, la DJ Charlie Gillett. „Lui Charlie i-a plăcut la nebunie”, își amintește Illsley. „A spus în direct: o să pun astea pe post până când cineva se va ocupa de această trupă – ceea ce a fost, cred eu, un lucru foarte îndrăzneț. Și din fericire cineva chiar i-a preluat. În acele zile, o singură persoană de la un post de radio chiar putea să facă diferența.”
Acum că Sultans Of Swing era în playlist permanent, casele de înregistrări au început să ia în considerare această piesă cu accente blues-rock despre o prăpădită de trupă de jazz. În două luni, Dire Straits a semnat cu Phonogram. Au fost duși la Studiourile din Basing Street pentru a înregistra albumul de debut, sub auspiciile producătorului Muff Winwood și ale inginerului Rhett Davies. Dar, așa cum explică și Illsley „problema pe care o aveam era că nu puteam să facem Sultans Of Swing  să sune la fel de bine ca în demo. A fost o perioadă când s-a luat în considerare ca demo-ul să fie varianta care să fie lansată ca single”. Într-un final, au reușit să o reînregistreze și astfel piesa a obținut aprobarea tuturor.

Lansată în mai 1978, Sultans Of Swing nu a avut prea mare succes în Marea Britanie. Apoi, lucrurile au început să se miște în funcție de hazard. Albumul cu același titlu a apărut în octombrie. Vânzările au avut un ritm lent, deși în Olanda, de exemplu, s-au transformat în aur. „Am primit un telefon de la casa de discuri și mi s-a spus că s-au vândut 25.000 de albume”, își amintește Illsley. „Apoi, a ajuns în SUA și a avut succes. Posturile de radio au început să cânte Sultans Of Swing în demență. Și pentru că America a preluat cu succes piesa, au revenit în Marea Britanie și l-am relansat, ceea ce a fost destul de ciudat. A început să se răspândească precum un incendiu în pădure.”

Până la începutul anului 1979, single-ul ajunsese în Top 10 pe ambele maluri ale Atlanticului, în timp ce albumul cu un cântăreț care suna undeva între JJ Cale și Bob Dylan, s-a vândut în mai bine de 7 milioane de exemplare. Brusc, Knopfler a fost catalogat ca unul dintre cei mai mari chitariști autodidacți, de la Eric Clapton. Și chiar Dylan a sunat, convingându-i pe Knopfler și bateristul Dirae Straits, Pick Withers să cânte pe piesa Slow Train Coming.

Bineînțeles, Dire Straits a devenit una dintre cele mai de succes trupe britanice ale anilor 1980. Până la vremea când au atârnat instrumentele în cui, în 1992, au vândut mai mult de 120 de milioane de exemplare, câștigând premii Grammy și Brit Awards.

„Presupun că s-ar putea spune că Sultans Of Swing a fost cântecul de la care a început totul”, se amuză Illsley. „A a vut un impact uriaș. Acestea sunt tipurile de catalizatori care te fac să înaintezi în viață. Oamenii spuneau că am fost norocoși, dar eu spun: Ce înseamnă noroc? Chestia e că a fost un cântec al naibii de bun, trupa a fost al naibii de bună, iar noi am muncit din greu.  Iar singurul mod prin care poți ajunge undeva este să fii dedicat. Așa că dacă ți se întâmplă ceva de genul acesta, este fantastic. Băi, frate, a fost nemaipomenit!”

sursa: Classic Rock

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button