Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Documentar

Cele mai bune 10 piese solo ale lui John Lennon

Se împlinesc azi 40 de ani de când John Lennon a fost ucis de Mark Chapman, în fața clădirii Dakota din New York, unde fostul Beatle locuia împreună cu Yoko Ono.

După perioada The Beatles, John Lennon și-a urmat o carieră solo, lansând mai multe albume care oglindeau fie furia politică, fie frumusețea iubirii. Radio Total a alcătuit un top 10 al pieselor solo ale lui John Lennon. Piesele acestuia, după epoca The Beatles, au avut întotdeauna ceva de spus, de la chinul existențial din albumul de debut din anii 1970, trecând prin revolta politică din Some Time In New York City, viziunile utopiene care au inundat Imagine și romanticismul exilat din Mind Games. Și, bineînțeles, reveria strălucitoare din revenirea din anii 1980, Double Fantasy, înregistrat după cinci ani de liniște și, lansat, în mod tragic cu câteva săptămâni înainte de a fi ucis.

10. Cold Turkey (single, 1969)

A urmat după Give Peace A Chance și a fost un fel de omagiu adus renunțării (a lui și a lui Yoko) la heroină (în 1970, el spunea că dependența lor era cauzată de „ceea ce The Beatles și colegii ne făceau”).

https://www.youtube.com/watch?v=S8GOIsmzVkI

9. Gimme Some Truth (Imagine, 1971)

Lennon, în cea mai acidă perioadă a sa din punct de vedere politic, între aripa dreaptă a politicii și brațul manipulativ al presei și ipocriții de peste tot. Piesa a fost scrisă în timpul excursiei trupei The Beatles în India în 1968, și este marcată de partea de clape a lui Nick Hopkins și solo-ul lui George Harrison.

8. Watching The Wheels (Double Fantasy, 1980)

Viața domestică i se potrivea lui Lennon, asta în mod clar, care și-a abandonat slujba în 1975 pentru a se concentra pe creșterea lui Sean și pentru a petrece mai mult timp cu soția. Nu a revenit în muzică până în anul 1980, cu această odă adusă vieții de acasă a soțului, centrată în jurul unui pian: “No longer riding on the merry-go-round/ I just had to let it go”.

7. Isolation (John Lennon/Plastic Ono Band, 1970)

Albumul de debut al lui Lennon a fost lansat după psihoterapia pe care el și Yoko au urmat-o cu Arthur Janov. Rezultatul a fost un set de piese de profunzime personală, uneori chinuitoare, care se adresau tulburărilor interioare ale fostului The Beatles, și nu în ultimul rând este o baladaă devastatoare care sugerează că cea mai mare teamă a lui a fost abandonul.

https://www.youtube.com/watch?v=3GBDN3G0QoU

6. Working Class Hero (John Lennon/Plastic Ono Band, 1970)

Lennon a pus din experiența sa în această baladă acustică, criticând elita conducătoare pentru insistența sa asupra conformității societății, mai degrabă decât să insiste asupra libertății individuale. “They hurt you at home and they hit you at school / They hate you if you’re clever and they despise a fool.

5. Mind Games (Mind Games, 1973)

Compusă inițial în timpul sesiunilor de înregistrări la Let It Be , cu titlul Make Love Not War, Lennon a respins ulterior titlul ca fiind prea hippie. Versiunea finală, denumită după cartea lui Robert Masters și Jean Houston, Mind Games: The Guide To Inner Space, este una dintre cele mai sublime piese ale sale.

4. New York City (Some Time In New York City, 1972)

O piesă care iese în evidență printre altele care reflectă nemulțumirile politice. New York City este un fel de update la The Beatles’ Ballad Of John And Yoko prin descrierea vieții lor împreună în New York, cu trimiteri la Apollo Theatre, vaporașul de pe Staten Island și trupa Elephant’s Memory. O lovitură puternică a școlii vechi de rock‘n’roll.

3. Imagine (Imagine, 1971)

Inspirată dintr-un poem din cartea Grapefruit a lui Yoko, cel mai cunoscut cântec al lui Lennon a suferit din cauza expunerii exagerate de-a lungul anilor, adoptate de radiouri și de agențiile de publicitate din întreaga lume. Tonul subversiv al cântecului – „antireligios, antinaționalist, anticapitalist”, așa cum chiar Lennon a spus-o – este îmbrăcat cu o linie melodică foarte calmă, caldă, care o face de neuitat.

2. #9 Dream (Walls And Bridges, 1974)

Catalogată de Lennon ca fiind ceva care „l-a izbit” după ce s-a trezit cu melodia în cap, #9 Dream este o capodoperă psych-pop. A refolosit aranjamentul lui Harry Nilsson din Many Rivers To Cross , în timp ce vocea de la refren -“ah böwakawa poussé, poussé”- este a iubitei de atunci a lui Lennon, May Pang.

https://www.youtube.com/watch?v=E-rstOjonZU

1. Instant Karma! (single, 1970)

Lennon era încă membru oficial al trupei The Beatles când a lansat al  treilea single cu Plastic Ono Band, produs de Phil Spector. Instant Karma! este o pledoarie pentru unitate care este adresată celor care sunt chinuiți de îndoieli și care nu sunt implicați în vreo cauză sau idee.

 

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button