Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Știri

Opera-rock Tommy, acum 49 de ani

La 23 mai 1969, The Who lansau albumul Tommy , o operă rock despre un băiat surdo-mut și orb care devine un maestru al jocului pinball și liderul unui cult religios.

Tommy este un album conceptual care se petrece pe două LP-uri. Neobișnuit pentru un material înregistrat al unei trupe britanice, Tommy este lansat în SUA cu o săptămână mai devreme decât în Marea Britanie, din cauza unor probleme de producție legate de coperta albumului.

Albumul este un succes critic dar și comercial, fiind certificat „de platină” în SUA și vânzându-se în peste 20 de milioane de copii în întreaga lume. Materialul introduce și un nou gen: opera-rock. Chitaristul The Who, și cel care scrie marea parte a versurile, Pete Townshend, a căutat o modalitate de a trece de la o piesă de 3 minute după succesul timpuriu al trupei cu o formulă scurtată, prietenoasă pentru radio, a piesei My Generațio.

Tommy  construiește pe o structură simfonică o poveste de 9 minute a piesei A Quick One While He `s Away – de pe albumul The Quick One (1966) și povestea celui mai recent albumu conceptual al lor : The Who Sell Out (1967). Tommy spune povestea eroului, care devine surdo-mut și orb după ce a fost martor la o crimă. Părinții îl neglijează și suferă din cauza abuzului din partea vărului și unchiului său. Mai târziu va descoperi că este maestru în jocul pinball – lipsa auzului și a văzului îl ajută să devină atât de bun la acest joc folosindu-se de vibrații pentru a simți poziția mingii.

După ce medicul își dă seama că problema lui este mai mult mintală, decât fizică, Tommy își recapătă simțurile și începe să frecventeze un cult religios. În final, după ce a fost respins de noii săi adepți, pleacă încă o dată. Single-ul Pinball Wizard devine hit în Marea Britanie, iar albumul se transformă ulterior într-un film de succes al lui Ken Russell în 1975. Versiunea cinematografică prezintă variante noi, reînregistrate al pieselor de pe album, dar și alte compoziții ale lui Townshend, toate fiind interpretate de actori.

O versiune muzicală de scenă a fost creată în 1992. În mod surprinzător, durează până în 1994 ca o mașinărie pinball cu tema Tommy să apară, cu imagini și sunete din producția de pe Broadway.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button