Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Documentar

„Hei, sunt Sylvester Stallone. Trebuie să vorbim”. Povestea din spatele piesei „Eye Of A Tiger”

Piesa care a dat titlul celui de al treilea album Survivor a devenit cel mai mare hit al anului 1982. Eye Of A Tiger a stat în fruntea topurilor americane pentru șapte săptămâni, și a adus trupei de hard rock din Chicago un premiu Grammy și o nominalizare la Oscar.

Vârfurile de lance ale Survivor erau chitariștii, compozitorii și producătorii Frankie Sullivan și Jim Peterik, dar Sylvester Stallone este cel care i-a făcut vedete pe cei din Survivor. Impresionat de primele două hituri ale trupei, vedeta de cinema l-a solicitat pe prietenul său Tony Scotti, pentru a vedea dacă Survivor l-ar putea ajuta cu coloana sonoră pentru Rocky III.

Peterik își amintește mesajele pe care le lăsase Stallone pe robotul telefonic. („Salutare, Jim, Sunt Sylvester Stallone. Sună-mă. Trebuie să vorbim.”) pentru a începe colaborarea. Varianta lui Sullivan diferă însă de cea a lui Peterik. „Îl iubesc pe Jim, dar el a brodat puțin lucrurile”, spune el. „Lui Sly îi plăcuse Poor Man’s Son (primul hit al trupei de top 40, de pe albumul Premonition din 1981), dar Tony Scottu este cel care a făcut pe Cupidon între noi și Stallone.”

Totuși, ambii sunt de acord că Stallone a insistat ca piesa să aibă „puls” pentru a acompania pumnii dați în ochii învinețiți. Rifful de staccato, puternic a fost perfect.

„Stallone ne-a trimis primele 10 minute din film, și m-am supărat foarte tare când s-a terminat bucata”, spune râzând. „Așa că i-am spus că trebuie să văd și restul filmului pentru a face cum trebuie. Nu era adevărat, voiam doar să știu cum se termină filmul”.

De fapt, deși Sullivan și Peterik au oferit o baladă numită Ever Since The World Began care au crezut că va fi folosită, Survivor a reușit cu o piesă rock emblematică.

„Am înregistrat Eye Of A Tiger ca demo la 1 februarie 1982, și aceea a fost versiunea folosită în film”, își amintește Frankie cu exactitate. „Lui Sly i-a plăcut atât de mult încât nu a mai avut răbdare să ne lase să o edităm, deși versiunea de pe album a fost făcută într-un studio profesional.”

De fapt, pe caseta video VHS a filmului pe care Stallone le-a trimis-o lui Sullivan și Peterik, era piesa Queen Another One Bites The Dust în locul Eye Of A Tiger. „Așa e”, confirmă Frankie. „Când unul dintre idolii mei, Brian May, a fost la unul dintre concertele noastre din Los Angeles în 1984, a adus în discuție acest subiect. M-am oferit să-i trimit o copie a casetei, pe care încă o mai am”.

Eye Of The Tiger a fost lansată ca single la trei săptămâni după ce Rocky III a apărut pe ecrane. Staționarea prelungită în vârful topurilor a fost precum un bilet câștigător la loterie pentru trupă, mai ales pentru Sullivan, care, în comparație cu colegii săi, se lupta să supraviețuiască. „Colegii mei de trupă câștigau sume cu șase cifre din tot felul de filmări și reclame”, spune el. „Nu puteam face exact ce făceau ei, și nici nu știam ce e un jingle, dar știam că ei aveau case și mașini frumoase, iar eu abia îmi puteam permite rata de 200 de dolari  pe lună pentru apartament”.

Întrebat dacă succesul venit peste noapte s-a urcat la capul cuiva din Survivor, el râde: „Bineînțeles. Dar n-o să vă spun cui. Să mergi la Globurile de Aur și să câștigi premii Grammy la 24 de ani, trebuie să te ciupești ca să vezi dacă e adevărat.”

După un turneu de 13 luni și încă un album, Caught In The Game din 1983, liderul trupei, purtător de beretă, Dave Bickler a început să aibă probleme din ce în ce mai grave cu vocea, ceea ce l-a și făcut să părăsească trupa, urmând a fi înlocuit cu Jimi Jamison. „Să cânți cinci nopți într-o săptămână a fost prea mult pentru Dave”, spune Sullivan. „Cred că știa că a terminat cu Survivor când am făcut Caught In The Game.”

Sullivan e conștient că tot ce a făcut trupa de atunci – inclusiv tema pentru Rocky 4, Burning Heart – vor fi mereu în umbra celui mai mare și mai bun hit al lor. Și insistă că este OK cu asta. „Numai proștii încearcă să concureze cu trecutul. Dar nu mă voi sătura niciodată să cânt Eye Of A Tiger. Cântecul ăla al dracului de bun, în continuare.”

 

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button