Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Documentar

Cum a reușit Joan Jett să dea lovitura cu „I Love Rock`n Roll”

Joan Jett And The Blackhearts ajungeau în 1982 pe primul loc în SUA cu piesa I Love Rock`n Roll, unde urma să staționeze timp de șapte săptămâni. Piesa este un cover după Thre Arrows.

Cariera solo a lui Joan Jett părea să nu mai aibă rost după destrămarea Runaways – dar totul a luat o cu totul altă turnută odată cu a doua ei lansare, I Love Rock`n Roll, în 1981.

Lansat la 18 noiembrie 1981, LP-ul solo cu același nume al lui Jett a găsit-o pe aceasta într-o perioadă foarte proastă din punct de vedere profesional. După destrămarea Runaways, ea și managerul ei, Kenny Laguna, credeau că este imposibil să faci o înțelegere cu cineva pentru înregistrarea unui album; așa cum avea să declare Laguna mai târziu, au primit cel puțin o scrisoare de refuz de la fiecare casă de producție mare din industrue. „Mă uitam la ele înmărmurit”, își amintelte. „Arătam spre gunoaiele alea și voiam să știu de ce dracului le semnau”.

Dar, hotărât. Laguna a finanțat și lansat din banii săi albumul solo de debut al lui Jett din 1980, vânzîndu-l direct fanilor care veneau la concerte. Într-un final,  muzica ei a atras atenția celor fostului impresar de la Casabșanca Records, Neil Bogart, care a preluat drepturile de distribuire pentru albumul Joan Jett – relansat mai târziu sub numele de Bad Reputation , și a adus-o pe Jett pentru următoarea lansare.

Cu Laguna și veteranul producător Ritchie Cordell „la butoane”, Jett și-a mai cizelat stilul, devenind unul mai prietenos pentru radio. Cu trupa ei nouă, the Blackhearts, și cu Laguna care mai contribuia și la scrierea versurilor, a alcătuit un set de 10 piese, unele orginale altele coveruri și le-am îmbrăcat într-un ambalaj care a inspirat-o pe Jett ca ascultător.

„Îmi plăcea stilul muzicii din anii 1970”, declara ea pentru Musician. „Acel stil de muzică are ritmul acela imprimat de tobe, dansant. Poveștile din cântece nu sunt prea greu de înțeles. Cine vrea să se gândească o mie de ani la ce a vrut să spună o piesă? Nu mă pot bucura de muzică dacă stau undeva așezată și mă gândesc la asta. Îmi place să fie simplu, Piese drăguțe pe care oamenii să le înțeleagă și cu care să se identifice.”

Acel stil a fost efectiv cuprins în titlul piesei, un cover al trupei Arrows, (o trupă londoneză care a trăit puțin), și care a fost piesa de bază în concertele ei timp de ani de zile. Acel tip de piesă pe care îți este imposibil să o uiți după ce ai ascultat-o prima dată. I Love Rock`n Roll ar fi trebuit să fie un hit imediat pentru Arrows atunci când au lansat versiunea proprie, dar pierderea lor a fost câștigul lui Jett.

Trimisă la plimbare de industria muzicală cu câteva luni înainte de lansare, Jett s-a trezit cu un hit masiv în proprietate odată ce I Love Rock`n Roll a intrat pe radio. Lansată la sfârșitul anului 1981, piesa a intrat în topuri, ajungând nr.1 în Billboard Hot 100, albumul fiind pe locul 2.  Cu un cover după Tommy James, hitul Crimson And Clover a menținut echilibrul în top 10.

„Am avut propriile noastre copii și le-am vândut din portbagajul mașinii ori de câte ori cântam”, spune ea despre primul LP. „Acum că aveam succes cu al doilea album, oamenii precum Clive Davis spuneau: Cum naiba ne-a scăpat asta! Dar chiar el ne trimisese la plimbare. Fuseserăm respinși de fiecare companie.”

Iar Jett avea să descopere curând , că singurul lucru mai greu decât să ajungi în vârf era să stai acolo. I-a fost greu să se mențină la nivelul la care o urcase I Love Rock`n Roll și și-a ptrecut cea mai bună parte a următorilor 10 ani în umbra celor mai bune hituri ale sale înainte de a lansa în 1988 LP-ul Up Your Alley.

Jett nu a renunțat niciodată și a fost hotărâtă să cânte cât mai mult posibil. „Sunt mulțumită că fac ceea ce vreau, și nimeni nu mă va opri. Încă mă entuziasmează. Nu vreau să mă maturizez”, spunea ea pentru NME. „Sunt fericită cu ceea ce fac. Sunt norocoasă să fiu fericită și să lucrez. Trebuie să fii fericit cât de mult poți.”

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button