Documentar

15 lucruri pe care nu le știai despre albumul „Joshua Tree”

The Joshua Tree, albumul U2 lansat în 1987, devine doi ani mai târziu primul CD care se vinde în peste un milion de unități.

Albumul a fost lansat la 9 martie 1987, ca fiind cel de al cincilea album al trupei. Produs de Daniel Lanois și Brian Eno, albumul a dat hit-urile With Or Without You, I Still Haven’t Found What I’m Looking For și Where The Streets Have No Name.

Iată care sunt 15 lucruri pe care poate nu le știai despre albumul Joshua Tree. 

1. Membrii trupei s-au inspirat din politică, literatură și experiențele din turneul american atunci când au creat The Joshua Tree.
2. Bono și-a dorit o poză cu un deșert pe copertă după o excursie în Etiopia, unde, așa cum a povestit mai târziu pentru revista Rolling Stone, a văzut oameni „în gropi ale sărăciei” care aveau moralul foarte puternic, în timp ce Occidentul este atât de stricat. Cântărețul a explicat: „poate că ei au un deșert fizic, dar noi avem alte tipuri de deșert”.
3. Membrii trupei au scris The Joshua Tree altfel decât albumele precedente, înregistrând tot live, în afară de două piese, diferit de ceea ce făcuseră până atunci, înregistrând fiecare intrument separat și așezându-le apoi la mixaj.

Inspirație și frământări

4. Bob Dylan,Keith Richards și Van Morrison i-au sfătuit și influențat pe cei din trupă în faza de proiect a albumului. Toate cele trei legende ale rock-ului le-au sugerat membrilor trupei să pună accent și pe rădăcinile lor americane și irlandeze.
5. Bono a scris With Or Without You inspirat de frământările sale legate de faptul că era om însurat și muzician. În timp ce scria cântecul, și-a dat seama că niciun rol nu-l definește, și că este ceea ce este datorită tensiunii dintre cele două.

6. With Or Without You a fost primul single al trupei promovat.
7. The Edge a compus Where The Streets Have No Name cu o mașinărie cu o bandă cu patru căi pentru a crea ceea ce, în cartea U2 by U2, a numit „cântarea live U2 fundamentală”. A fost atât de mulțumit de munca sa încât a numit-o „cea mai uimitoare partitură de chitară și cântecul vieții lui”, iar după ce a ascultat varianta nefinisată a piesei, a dansat de bucurie agitându-și mâinile în aer.

8. Producătorul Brian Eno era cât pe ce să distrugă piesa Where The Streets Have No Name pentru că dura prea mult ca trupa să obțină ceea ce își dorea. S-a gândit că poate ar fi mai bine dacă ar fi șters „din greșeală” toate înregistrările, astfel încât trupa să o ia de la capăt cu un început proaspăt.
Pregătise înregistrările astfel încât să se tragă peste ele, dar un inginer de sunet a văzut ce făcea Eno, a scăpat o tavă cu căni cu ceai și l-a împiedicat  pe Eno să facă ceea ce își propusese.
9. The Joshua Tree îi este dedicat lui Greg Carroll, asistentul personal al lui Bono care a murit într-un accident de motocicletă în Dublin. Piesa One Tree Hill, care poartă numele după creasta unui vulcan din Noua Zeeleandă, țara în care s-a născut Carroll, descrie cum s-a simțit Bono la funeraliile lui Greg.

10. Când membrii trupei făceau poze în deșertul Mojave din California, fotograful Anton Corbijn le-a povestit despe copacii Joshua, plante răsucite de deșert, numite așa după Iosif din Vechiul testament, pentr că ramurile întinse al plantei le amintea de mâinile lui Iosif întinse în semn de rugăciune. A doua zi, Bono spune că albumul ar trebui să se numească The Joshua Tree.

Album cu succes uriaș

11. Copacul din imaginea simbol de pe album a murit în jurul anului 2000, dar sit-ul este încî o atracție populară pentru fanii trupei. Unul dintre ei chiar a plasat o placă în sol unde scrie: „Have you found what you’re looking for?” („Ai găsit ceea ce cauți?”). De asemenea, locația nu se află în Joshua Tree National Park și se află de fapt la mai mult de 200 de mile de acea locație.

12. Deși toate fotografiile de pe album au fost făcute în deșert, a fost de fapt foarte frig atunci când a fost făcut shooting-ul. Bono a și spus la un moemnt dat că motivul pentru care arată așa necruțători în poze este pentru că a fost nevoie să-și scoată hainele și să pretindă că afară este cald.

13. Când albumul era deja în producție, Bono s-a panicat legat de calitatea înregistrărilor și aproape că a fost la un pas să stopeze procesul, dar s-a răzgândit.

14. În 2014, datorită importanței culturale, istorice și estetice, Biblioteca Națională a Congresului american a ales The Joshua Tree pentru a fi păstrat în registrul național de înregistrări.

15. Albumul a avut un succes uriaș, devenind unul dintre cel mai bine vândute din lume. Au fost cumpărate peste 25 de milioane de exemplare, 10 milioane numai în SUA, fiind certificat de platină de 10 ori. În 1987, a fost albumul care s-a vîndut cel mai repede din istorua Marii Britanii, cu vânzări de peste 300 000 de copii în două zile.

În America, a debutat pe locul 7 în Pop chart, apoi, după trei săptămâni, a ajuns pe locul 1 și a rămas în acea poziție timp de nouă săptămâni. A rămas în top 103 săptămâni. Albumul a câștigat, de asemenea, premiul Grammy pentru „Albumul Anului” și ”Cea mai bună interpretare Rock de un duet sau grup” în 1988.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button