Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Documentar

Piesa „Gimme Shelter“ sau cum a reușit Rolling Stones să surprindă decesul anilor `60

Keith Richards stătea în apartamentul său din Londra în Mayfair într-o zi furtunoasă a anului 1969, gândindu-se la riff-urile lui Chuck Berry și privea pe fereastră. În acel moment, i-a venit ideea muzicii pentru cântecul „Gimme Shelter“.

„Era această incredibilă furtună peste Londra, și am intrat în starea aceea…doar uitându-mă la oamenii cu umbrele care erau practic aproape luați pe sus de vânt și alergau înnebuniți în toate direcțiile“, își amintește el într-un interviu pentru Life. „Și mi-a venit ideea. Mă gândeam la furtunile din mințile altor oameni, nu din a mea. Pur și simplu a venit în acel moment.“

Lui Mick Jagger i-a plăcut muzica și a o parte din versuri pentru un cântec care părea să surpirndă violența Războiului din Vietnam și a societății americane într-o piesă muzicală întunecată, cu începutul său memorabil:

Oh, a storm is threat’ning
My very life today
If I don’t get some shelter
Oh yeah, I’m gonna fade away

„Reflecta sfârșitul anilor `60“

„Reflecta timpurile, sfârșitul anilor 60 și idealismul hipiot“, spune autorul Ian Rankin. „Rolling Stones erau acolo pentru a arăta că se întunecă și mai mult decât credeau oamenii, de la pacea și iubirea hipioților, la Vietnamul care era o nenorocire, apariția criminalilor în serie și a asasinatelor politice. Lumea părea să o ia spre Iad și o mare parte din asta se reflectă în versuri, ca și în sunet“.

Cântecul este unul cheie de pe albumul Let It Bleed , care a fost lansat de Decca records la 5 decemrbie 1969 și care este relansat la a 50-a aniversare într-o ediție de lux limitată.

‘Gimme Shelter’ a fost înregistrat în vara anului 1969 la Olympic Studio din Londra și a fost produs de Jimmy Miller, care cântă la güiro – un instrument de percuție care este format dintr-o suprafață zimțată care este frecată de un băț – în această piesă. Trupa a folosit  amplificatoare Triumph pentru a obține un sunet distinctiv pe care și l-au dorit. Nicky Hopkins a cântat la pian, Bill Wyman la chitară bass, iar Jagger a adăugat muzicuța.

„De atunci, a fost un cântec extraordinar pentru a fi cântat live“

Au înregistrat mai multe versiuni ale cântecului care se deschide cu câteva secvențe extraordinare de chitară ale lui Richards. „Când am mers la Los Angeles și mixam, ne-am gândit că ar fi o idee bună să avem o femeie care să vină și să cânte refrenul „rape, murder““, declarat Jagger pentru NPR în 2013.

Au sunat-o pe cântăreața americană de gospel, de numai 20 de ani, Merry Clayton, fiica unui preot baptist, care crescuse cântând în biserica tatălui ei din New Orleans și care mai cânta câteodată ca backing vocal. Clayton habar n-avea cine era Rolling Stones atunci când a ajuns în studio. „Am sunat-o pe biata fată la întâmplare, la miezul nopții, iar ea a venit în cap cu niște bigudiuri roz“, își amintelte Jagger. „Nu este un vers pentru oricine, iar Merry a făcut-o dintr-una sau două încercări. A fost nemaipomenită. De atunci, a devenit un cântec extraordinar pentru a fi cântat live. A făcut-o treabă nemaipomenită“.

‘Gimme Shelter’ a devenit o piesă foarte importantă în concertele trupei, iar președintele Obama le-a spus că este „un cântec foarte bun“ și că este preferatul său de la The Rolling Stones.

Ediția de lux aniversară a Let It Bleed va fi lansată la 1 noiembrie.

Articole recomandate

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button