Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Știri

Când „Perla” lui Janis Joplin ajungea pe primul loc

În 1971, la cinci luni de la deces, Janis Joplin ajungea pe locul întâi în SUA cu albumul Pearl, unde a stat timp de nouă săptămâni. Cântăreața a murit la 4 octombrie 1970, exact în perioada înregistrărilor pentru album.

Janis a fost găsită moartă în Hotelul Landmark din Los Angeles. Începuse să consume heroină în timpul înregistrărilor la Pearl și a murit după ce a luat o doză mai puternică de la un dealer local. Avea 27 de ani când a murit, aceeași vârstă cu a lui Jimi Hendrix, când a murit 16 zile mai devreme.

Janis Joplin a lansat trei albume, două cu trupa ei Big Brother And The Holding Company și unul solo. Niciunul dintre ele nu a surprins exact verva interpretărilor ei live, și de aceea producătorul Paul Rothchild, cunoscut pentru colaborarea sa cu The Doors, a făcut asta cu Pearl.

Albumul era aproape gata când Janis Joplin a murit – trebuia să mai înregistreze vocea pentru Buries Alive In The Blues , în ziua în care a murit. Cântecul a fost introdus pe album, instruental doar, la finalul părții A ca un tribut adus lui Joplin. Pearl a fost lansat la 12 ianuarie 1971. Hitul albumului este Me And Bobby McGee, un cântec scris de Lris Kristofferson prima dată fiind înregistrat de Roger miller în 1969. Este nr.1 în martie, devenind singurul single lansat al lui Joplin.

Ea nu a scris multe piese, dar a compus două din cele zece cântece de pe album: cel care-l deschide, Move Over, și a capella Mercedes Benz, un cântec care inițial a fost respins de critici dar care acum este recunoscut ca o profundă declarație la adresa materialismului. O mașină de lux chiar te face fericit?

O nestemată ascunsă pe album este Half Moon, o piesă scrisă în colaborare cu John Hall pe care mai târziu acesta a înregistrat-o împreună cu trupa sa, Orleans.

Pearl este de departe cel mai popular album al lui Joplin, cu nouă săptămîni pe locul 1 și 4 milioane de copii vândute, mai mult decât toate celelalte albume ale sale la un loc.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button