Documentar

15 lucruri pe care nu le știai despre albumul „Master of Puppets”

La 3 martie 1986, Metallica lansa Master of Puppets, al, treilea lor album, considerat cel mai bun album de metal din toate timpurile. Este ultimul disc al trupei alături de bassistul Cliff Burton. Albumul a atins locul 29 în Billboard 200 din SUA și a devenit primul album thrash metal certificat „de platină”.

Albume de felul acesta nu vin fără povești interesante din spatele lor, așa că iată câteva care au însoțit Master of Puppets.

Albumul a fost înregistrat în Danemarca…numai noaptea

Metallica a înregistrat Master of Puppets acasă la bateristul Lars Ulrich, în danemarca și niciodată membrii trupei nu au reușit să se adapteze fusului orar. Începeau să lucreze la album la ora 19 și terminau sesiunile de înregistrări în jur de 5 dimineața, urmând un ciclu nocturn pentru crearea acestei capodopere a metalului. A fost un anume vibe despre care Ulrich a tot vorbit, comentând că s-a simțit ca și cum „nu a văzut niciodată lumina zilei”, iar întunericul prezent aproape în permanență este „principala lui amintire” de la procesul de înregistrare.

Înregistrările nu au durat mult

Trupei i-a luat patru luni ca să înregistreze Master of Puppets în timp ce precedentele materiale (Kill ‘Em All, Ride The Lightning) au fost finalizate în mai puțin de o lună/ Trupa nu a petrecut mai puțin de patru luni pentru realizarea unui album de la terminarea Master Of Puppets în decembrie 1985.

Prima schiță pentru coperta albumului a fost creată de James Hetfield

Coperta emblematică a albumului Master of Puppets a pornit de la o schiță a liderului trupei, James Hetfield. Ceea ce este acum cea mai rfecognoscibilă piesă de artă în istoria muzicii a venit direct din imaginația acestuia. Artistul Don Brautigam a folosit schița ca pe un draft pe care a creat legendarul design.

Coperta originală a fost vîndută pentru 28.000 de dolari

Pictura originală pentru coperta albumului Master of Puppets, realizată de Don Brautigan, s-a vândut cu 28.000 de dolari la o licitație din 2008. Sunt prezente numai elementele artistice ale desenului, omițându-se logoul trupei și titlul albumului.

Legătura Stephen King – Metallica

Brautigam are legături interesante cu Metallica. Inițial el a făcut coperta pentru Apocalipsa (The Stand) , cartea lui Stephen King, din care trupa chiar s-a inspirat pentru albumul precedent Ride The Lightning. Ulrich citea romanul lui King și ajunsese la un pasaj  unde era vorba despre culoarul morții unde un condamnat la moarte își aștepta executarea ca să poată „călări fulgerul”.(ride the lightning)

Supune-te stăpânului

Coperta albumului Master of Puppets e plină de simboluri. Chiar cântecul cu același nume este despre influența distructivă pe care dependența o are asupra societății. Hetfield a vrut să surprindă acele sentimente de disperare și rătăcire  cu șiruri nesfârșite de pietre funerare pe care nu se află nicin nume, controlate de un pupășar amenințător care trage de sfori de undeva din cer.

Să ne amintim de Disposable Heroes

Pentru copertă, artistul s-a inspirat și din piesa Disposable Heroes, cântecul anti-război al trupei. Nu sunt numai cruci fără nume. Există și o cască militară care atârnă de o cruce în stânga desenului, dar și un set de plăcuțe cu numerele de înrolare care atârnă de o cruce care este în față și în mijloc.

Când lumile se ciocnesc

Bassistul și vocalul Rush, Geddy Lee, trebuia inițial să producă Master of Puppets dar nu a reușit din cauza programului încărcat.

Ce ziceai?

Ultimele 20 de secunde de pe Master of Puppets sunt de fapt o înregistrare inversp a chitărilor, așezate peste ecoul râsetelor membrilor trupei.

Metalul la superlativ

Kirk Hammet și-a găsit timp să lucreze la piese înainte de a intra în studio pentru a înregistra Master of Puppets, inspirat fiind de mentorul său Joe Satriani. Hammett a vrut să îmbunătățească eficiența înregistrării înainte de a intra în studio, reîntâlnindu-se cu el câdn Metallica a făcut o pauză în turneul Damage, Inc.

Să împărțim tamburul

O altă trupă care a avut un rol în realizarea albumului Master of Puppets a fost Def Leppard. Tamburul de prindere pe care Lars Ulrich l-a folosit la sesiunile din studio era de fapt împrumutat de la bateristul Def leppard, Rick Allen, fiind un tambur clasic Ludwig “Black Beauty” care se mai face și azi.

Tributul lui James Hetfield pentru Cliff Burton

Master of Puppets este ultimul album realizat împreună cu bassistul Cliff Burton, înainte ca acesta să moară. Burton este recunoscut pentru că ar fi dezvoltat sound-ul Metallica și evoluția la un geniu mai spre trash aplicând cunoștințele sale muzicale avansate. Burton a lăsat în urma sa un album clasic, dincolo de consolidarea fundației trupei, iar liderul James Hetfield i-a cinstit memoria tatuându-și pe brațul stâng notele de bass din bucata  instrumentală de pe Orion.

La drum cu Ozzy

Metallica a cântat în peste 144 de concerte în timpul turneului Damage, Inc., pentru promovarea Master of Puppets. În primele șase luni au cântat în deschidere la Ozzy Osborune, deși, turneul era în principal despre Metallica. Alte trupe importante care au cântat în acest turneu: Armored Saint, Anthrax și Metal Church.

Interzis în China

Se estimează că Metallica a cântat Master of Puppets în concert de peste 1.500 de ori, dar când trupa a cântat în China pentru prima dată, în 2013, li s-a interzis să cânte faimoasa piesă din cauza temelor „subnersive” și care au legătură cu drogurile.

6 milioane de unități vândute și încă nu s-a terminat

Master of Puppets s-a vândut în peste 300.000 de copii în primele trei săptămâni de la lansare, fiind primul album al trupei, certificat „de aur”. În 34 de ani de la lansare, a fost certificat „de platină„ de șase ori, fiind vândute peste 6 milioane de copii, consolidându-și atributul de unul dintre cele mai bune albume din toate timpurile.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button