Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Documentar

YES: Povestea din spatele piesei „Owner Of A Lonely Heart”

37 de azi se împlinesc azi de când trupa Yes ajungea pe locul 1 în SUA cu piesa  Owner Of A Lonely Heart. Acesta a fost singurul lor hit de locul 1. Piesa face parte de pe albumul „90125”, lansat în noiembrie 1983.

La începutul anilor 1980, Yes era ultima trupă la care te-ai fi așteptat să provoace o furtună în topurile americane. Încă de la debutul în 1968, grupul progresiv englezesc a scos piese care au intrat în topuri, dar nu reușise să ajungă acolo unde și-ar fi dorit. Într-o perioadă în care epoca punk părea să ia avânt, părea că vremea trupei Yes venise și trecuse.

Punctul de cotitură

Aproape sigur, în aprilie 1981, Yes era aparent la final de carieră, cu membrii săi împrăștiați prin diverse proiecte, cum ar fi Asia și XYZ. Dar sicriul nu a stat prea mult închis. Anul următor, basistul Chris Squire, bateristul Alan White și clăparul Tony Kaye s-au reunit cu chitaristul de origine sud-africană, Trevor Rabin. Iar când Anderson a venit mai târziu pentru a adăuga vocile pe albumul 90125 în 1983, toți au fost de acord că asta era de fapt o reunire a trupei Yes. Yes este în ADN-ul meu”, spunea Anderson. „Am fost nerăbdător să lucrez cu acestă trupă care are un sound nou”.

Producătorul Trevor Horn era cel mai puțin convins. Spunea că a fost mai mereu criticat pentru că a fost de acord să lucreze cu Yes – chiar soția sa i-a catalogat pe membrii trupei ca fiind niște „bătrâni bășinoși” și „terminați”.Iar când a ners acasă la Rabin pentru a asculta câteva demo-uri, le-a considerat un pic cam trase de păr. Potrivit lui Horn, punctul de cotitură a venit când Rabin a mers la toaletă, lăsând să meargă caseta și a început o variantă brută a piesei Owner Of A Lonely Heart .

„Când a ieșit i-am spus: este un refren de hit. El a zis că piesa nu era pentru Yes. Că a scris-o pentru altcineva. Dar eu i-am spus: Yes poate face piesa asta.”

„Move yourself!”

Horn susținea că a trebuit să cadă în genunchi și să implore membrii trupei să înregistreze piesa. „Nu sunt chiar sigur că ceea ce zice Trevor Horn este adevărat”, spune Anderson despre declarațiile producătorului. „Este un tip foarte talentat, dar, ca mulți alții, nu ești sigur ce vor să spună”.

Creditul pentru versurile de la Owner Of A Lonely Heart a fost contestat de-a lungul timpului, Rabin susținând că împărțirea între el, Anderson, Squire și Horn nu este reprezentativă pentru faptul că piesa era deja definitivată atunci când a prezentat-o. Au căzut de acord că refrenul a fost scris în totalitate de Rabin, restul de versuri fiind deja prezente pe piesă dinainte. „Mi-l aduc aminte pe Trevor cum cânta demo-ul original”, confirmă Anderson, „o variantă care nu este departe de produsul final”.

Horn susține că a contribuit cu „Move yourself!” de la început, după o noapte întreagă de scris și sugerează și că a imprimat efectele sonore cu o claviatură Synclavier.

„Cred că a îmbătrânit foarte bine”

„Am ascultat Owner Of A Lonely Heart pentru prima dată în Bentley-ul lui Chris Squire”, își amintește Anderson. „M-am gândit  că este o piesă al naibii de bună. Producția era incredibilă pe mai multe niveluri. Dar versurile erau puțin obișnuite. Practic eu am scris toate versurile, primele cu Trevor Rabin și restul cu Trevor Horn. Toată lumea voia să mănânce o felie de plăcintă.”

Până când a fost gata, Owner Of A Lonely Heart a devenit o „plăcintă” foarte interesantă, cu armonii delicate, efecte sonore noi și un solo de chitară care te trimitea cu gândul la Tom Morello de la Rage Against The Machine.

Mai mult decât un hit comercial, Owner Of A Lonely Heart a dovedit  o influență importantă asupra generațiilor de fani Yes care au urmat, având o strălucire specială.

„Cred că a îmbătrânit foarte bine”, spune Anderson. „Nu sună ca și cum i-ar fi trecut vremea. Încă o cânt pe scenă, pentru că îmi place să o cânt și este ceea ce vor oamenii să audă. Este un cântec extraordinar”.

 

 

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button