R.E.M.

R.E.M. a fost o formație de rock americană formată în Athens, Georgia în anul 1980 de către vocalistul Michael Stipe, chitaristul Peter Buck, basistul Mike Mills și toboșarul Bill Berry. Una din primele trupe de rock alternativ, R.E.M. s-a evidențiat prin stilul arpegiat al lui Buck, particularitățile vocii lui Stipe, și liniile melodice de bas ale lui Mills. R.E.M. a lansat primul single intitulat „Radio Free Europe” în anul 1981 la casa de discuri independentă Hib-Tone. Singleul a fost urmat de EP-ul Chronic Town în 1982, prima lansare sub casa de discuri I.R.S. Records. În 1983, trupa a lansat mult-apreciatul album de debut, Murmur, și a început să-și construiască o reputație de-a lungul anilor prin lansarea albumelor de studio, turnee, și susținerea radiourilor de campus. După ani de succes în mediul underground, R.E.M. au lansat „The One I Love”, prima piesă care s-a bucurat de un succes semnificativ, urcând pe primele locuri în topul Billboard Hot 100. Trupa a semnat cu Warner Bros. Records în 1988, și a început să militeze pe teme legate de politică și mediul înconjurător, concertând în diverse arene din jurul lumii.

La începutul anilor ’90, când rockul alternativ prinsese amploare, R.E.M. erau văzuți ca pionieri ai genului de către trupe precum Nirvana sau Pavement. Trupa a lansat cele mai de succes albume din punct de vedere comercial, Out of Time (1991) și Automatic for the People (1992), deviând de la stilul lor inițial. Piese precum „Losing My Religion” sau „Everybody Hurts” au făcut trupa cunoscută pe plan global. Albumul din 1994, Monster, a prezentat întoarcerea la un sunet mai distors și neșlefuit, menținându-și succesul comercial. R.E.M. a început să concerteze pentru prima oară în șase ani, pentru promovarea albumului; de-a lungul turneului, trei dintre membri au întâmpinat urgențe medicale.

În 1996, R.E.M. a semnat din nou cu Warner Bros., pentru o sumă estimativă de 80 de milioane de dolari americani, la vremea aceea cel mai scump contract de înregistrare din istorie. Albumul din 1996, New Adventures in Hi-Fi, deși a fost bine primit de către critici, s-a descurcat dezamăgitor din punct de vedere comercial. Bill Berry a părăsit trupa în 1997, iar Stipe, Buck și Mills au decis să continue ca trio. Cu mici schimbări în stilul muzical, trupa și-a continuat cariera în următorul deceniu, lansând albume care au generat păreri împărțite din partea criticilor, și vânzări modeste. De-a lungul carierei, R.E.M. a vândut peste 85 de milioane de albume. În 2007, trupa a fost introdusă în Rock and Roll Hall of Fame, aflându-se în primul an de eligibilitate. R.E.M. s-a despărțit amiabil în 2011, printr-un anunț pe siteul oficial.