Mein Dampf

cum recunosti politrucul neam prost de cartier, fost comunist, actual comentator si pesedist in caracter, bosorog in unele acceptiuni, tanar inca in descrierea doctorilor de ana aslan. dupa inelele de pe frunte si fruntea mica, undeva pe la 50 de anisori batuti inutil pe muchie.
normal, il gasesti preponderent,in primul rand, in cartier. la dezvoltarea haotica din ultimii ani si la migratia taranetului la orase, in ultima vreme il afli insa cam peste tot, in toate ipostazele si formele de agregare si segregare.
are ceva de comentat, de spus, de bagat in seama chiar si atunci (sau mai ales atunci) cand nu-l baga nimeni in seama.
ti se adreseaza si nu prea, boscorodeste ceva nemultumit dar nu neaparat personal, in spatele tau la coada, in micile sau marile aglomeratii statice urbane, cu glas indeajuns de tare cat sa il auzi si sa stii clar ca e pentru tine, dar indeajuns de incet cat sa para ca nu e. nu ti se adreseaza direct, asa cum a facut-o o viata intreaga: pe la usi, pe la feresti, asta’i mosu’ care mi’esti. si pe la feresti si pe la fetesti dar mai ales pe gaura cheii. posesor de urechi mari obisnuite cu ascultatul prin pereti, putin aplecat, e pozitia de pupin cu care s-a obisnuit de mic. un sefuletz avem cu totii si el cunoaste foarte bine toate gaurile de admisie ale fostilor lui sefi. le-a umezit de cate ori a avut ocazia si la examenele orale a fost primul din clasa lui de capacitate cilindrica mica.  mediocru si sters, preponderent (nu stiu de ce, zau), cu parul alb. daca nu-l bagi in seama, se ataca si mai si. devine nevricos si tremurand in piei atarnande. in cele din urma cand reuseste sa fie amoeba si sa te scoata intr-un fel sau altul din tacere, se ajunge la un schimb de replici inutil pentru dezvoltarea civilizatiei umane din care pare ca face parte. doar pare. te trage si pe tine in jos si la final, cand rahatul se lateste, ai revelatia ca iar ai bagat toti prostii in seama si nu trebuia. iar.
chiar daca i te adresezi cu persoana „dumneavoastra”, replica spontan ce a invatat langa gasca lui de mirositori de sticle de bere ieftina si deasa: „tu”, „tie”. obraznic si neplacut, cheap si slab in argumente, se aseamana cu perechea-i la fel de degajatoare de mein dampf care tine sa-i tina isonul la orice prostie si tampenie degaja printre aburii de odicolon ieftin si transpiratie proaspata. cine se aseamana se aduna. si impreuna fac snopul. si propasesc si propovaduiesc.
azi i-am intalnit la cofetarie. maine la leprozerie. sper. tot sper.
sa traiti bine.
intre voi, cu voi.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.