JAZZ UP! FESTIVAL “Dan Mândrilă”

Festivalul JAZZ UP! FESTIVAL “Dan Mândrilă” va avea loc la Sala Radio în perioada 21 – 24 Noiembrie.

Wallace Rooney Quintet (SUA), Charlie Parker @ 100, John Betsch (SUA) & Mircea Tiberian feat. Nadia Trohin, Luiza Zan & Jazzpar Trio sau Bucharest Jazz Orchestra sunt cateva dintre showurile si numele ce vor concerta pe scena primei editii a JAZZ UP! FESTIVAL “Dan Mândrilă”.

JAZZ UP! FESTIVAL “Dan Mândrilă” aflat la editia inaugurala, ne promite patru zile de concerte in care unele dintre cele mai mari nume ale scenei internationale sau autohtone de Jazz vor urca pe scenele de la Sala Radio sau Green Hours.

WALLACE ROONEY, unul dintre cei mai admirati trompetisti de Jazz va canta in Premiera in Romania, la JAZZ UP! FESTIVAL “Dan Mândrilă”!

Wallace, desemnat de doua ori drept “Cel Mai Bun Trompetist al Anului” de catre prestigioasa DownBeat Magazine, si-a câștigat admirația și respectul colegilor și maestrilor săi inca de la vârsta de 16 ani. A făcut parte integrantă din trupele lui Tony Williams, Ornette Coleman, Art Blakey, Elvin Jones, Philly Joe Jones, Walter Davis Jr., Herbie Hancock , Jay McShann, David Murray, McCoy Tyner, Sonny Rollins, Curtis Fuller, Carole King, Joni Mitchell și Dizzy Gillespie pentru a numi doar câteva. A fost unul dintre puținii muzicieni ai generației sale care a învățat și și-a perfecționat aptitudinile direct prin colaborarea cu Maestrii Jazzului. Dar relația sa cea mai importantă și semnificativă a fost cea cu legendarul Miles Davis.

Wallace a fost îndrumat de catre Miles Davis după ce acesta l-a auzit în 1983 la spectacolul de gală organizat de ziua lui în Carnegie Hall. Colaborarea lor a atins insa apogeul atunci când Miles l-a ales pe Wallace să împărtă scena la istoricul sau show din Montreux în 1991. După ce Davis a murit, Herbie Hancock, Ron Carter, Wayne Shorter, Tony Williams și Wallace Roney s-au reunit într-un super grup și au făcut turul lumii pentru a-i aduce un tribut Maestrului.

“Scopul meu este de a face cea mai bună muzică de care sunt in stare. Mă bucur, ascult și pot interpreta TOATE tipurile de muzică, însa imi filtrez intotdeauna expresia prin experiența Jazz-ului”.

Duminica 24 Noiembrie la Sala Radio din Bucuresti, WALLACE ROONEY si Quintetul sau ne vor incanta pentru 90 de minute cu o muzica densa, acustică-electrică, cu armonie abstractă și ritmuri cutremuratoare de ‘be-bop”. Trompeta lui Roney va tăia eterul ca o lamă de ras, orbitand impreuna cu restul bandului într-un univers paralel al timpului.

Pe scena Salii Radio vor urca: Wallace Rooney – trompeta // Garry Bartz – saxofon // Oscar Williams – pian // Curtis Lundy – bass // Eric Allen – baterie.

LUIZA ZAN & JAZZPAR TRIO vor aduce pe scena muzicală sound-ul și farmecul anilor 30 din Parisul lui Django Reinhardt
Un omagiu adus jazz-ului clasic, concertul sustinut de cei patru protagonisti va plimba publicul de la Sala Radio prin muzica reprezentantilor de categorie grea ai genului.

Luiza Zan este una din cele mai proeminente voci ale jazz-ului românesc. Cu virtuozitate și eleganță, vocea ei caldă și impunătoare doboară ușor bariera tiparelor și a preconcepțiilor. Pasională şi tandră, aprinsă şi înţelegătoare. Astfel ar putea fi cuprinsă în câteva cuvinte muzica Luizei.

Trupa Jazzpar Trio aduce pe scena muzicală sound-ul și farmecul anilor 30 din Parisul lui Django Reinhardt. Membru al clanului Manouche, Reinhardt s-a lăsat inspirat de jazz-ul american căruia i-a adăugat elemente de originalitate, dând astfel naștere unui nou stil muzical complex: gipsy jazz, cunoscut și sub numele de manouche jazz. Poiectul Jazzpar este concretizarea unui vis comun pe care cei trei fondatori ai trupei l-au nutrit vreme de câțiva ani. Fiecare dintre ei deține un bagaj consistent de experiențe pe scena muzicală, abordând diferite genuri, de la rock până la flamenco, jazz, funk și chiar muzică electronică. În anul 2017, după o lungă așteptare, a sosit momentul ca visul unei trupe de gipsy jazz să prindă viață. Astăzi, în repertoriul trupei se regăsesc piese cunoscute precum: Minor Swing, Django’s Tigre, Softly, Bossa Dorado, La vie en rose și altele altele asemenea, abordate într-o manieră care îmbină soundul consacrat cu elemente marca Jazzpar Trio.

Pe scena Salii Radio vor urca: Luiza Zan – voce // Gáspár Csaba – vioară, vocal // Gáspár Álmos – chitară // Vitályos Lehel – contrabas

CHARLIE PARKER @ 100

Aclamatii muzicieni Catalin Milea (saxofon alto) si Sebastian Burneci (trompeta), il vor celebra pe maestrul jazzului Charlie Parker, unul dintre cei mai inovativi si influenti artisti ai istoriei muzicale moderne si ii vor examine impactul in muzica pop, hip-hop, rap, rock si jazz.

Insotiti de redutabila sectie ritmica a “Bucharest Jazz Orchestra”, ilustrii muzicieni vor onora centenarul Charlie Parker prezentand pe scena JAZZ UP! FESTIVAL “Dan Mândrilă” bucuria, umorul si frumusetea muzicala fara de compromis ale lui “Bird”, explorand vastul sau repertoriu, intr-o maniera moderna si personala.

JOHN BETSCH & MIRCEA TIBERIAN QUARTET feat. NADIA TROHIN vor aduce pe scena “La Margine de Bucuresti”, cu muzicile lui cu parfum interbelic;

Un concert despre Bucureştiul anilor ’40 şi muzicile cu parfum interbelic, orchestrate acum de Mircea Tiberian, unde pasajele evoluează pe temele anilor interbelici, unele foste hituri mondiale, în secvenţe de contemporary jazz. Pe scurt, un concert care se dezvoltă între clasic şi avantgarde. Vom regăsi piese ca: „Mână birjar!”, „Du-mă acasă, măi tramvai”, sau „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara”.

“Ascultand prezentul concert, este greu de închipuit o mai imaginativă, mai specială, mai interesantă tentativă de readucere în actualitate prin limbajului jazz-ului a unor hituri definitorii pentru muzica pop românească din perioada interbelică, altfel spus a nemuritoarelor şlagăre dedicate de inspiraţi compozitori farmecului secret, atmosferei aparte a Bucureştiului de altă dată, oraşul-grădină supra-numit „micul Paris”. Punctul incipient l-a constituit redimensionarea acelei inconfundabile patine a timpului, aşa cum o mai poţi regăsi doar prin vechi fotografii, prin fragmente mişcătoare din filme în alb-negru ca şi, desigur, în nicicînd uitatele cîntece ale vremii…

Patru slujitori ai Eutherpei animaţi de fervoarea creării unor sensibile lumi de frumuseţi, Nadia Trohin, tînără vocalistă născută la Chişinău, acompaniata de apreciatul pianist şi compozitor român Mircea Tiberian, împreună cu bateristul american John Betsch, şi-au pus în comun, în acelaşi creuzet al creativităţii talentul, fantezia nedrămuită, prea-plinul afectiv şi – de ce nu? – un oportun apetit ludic, disponibilităţi investite într-o operă de revalorificare a unui bun artistic de tezaur. Ideea i-a aparţinut lui Mircea Tiberian, care şi anterior s-a implicat în reuşite intenţii de aducere la zi a unor vechi teme standard.” …
Florian Lungu

Lineupul autohton se completeaza cu concerte si nume importante ale scenei romanesti, printre care concertul DAN MANDRILA “In Memoriam” @ Green Hours, sustinut de o formatie de tip ALL STAR BAND si altii.

Dan Mândrilă (n. 2 iulie 1938, Chișinău — d. 31 decembrie 1992) a fost un saxofonist, clarinetist, conducător de formație și compozitor român de jazz și muzică ușoară. Este considerat drept cel mai bun saxofonist și unul dintre cei mai buni muzicieni de jazz români din toate timpurile.

Absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București, Mândrilă s-a alăturat Orchestrei Electrecord în 1963. Cu această orchestră a efectuat turnee în RDG, RFG, Finlanda, Suedia, Polonia etc. A participat la festivalurile din Ploiești, Sibiu, Praga, San Sebastian etc. În 1970 a fost ales membru al grupului East European All Stars Big Band.

PROGRAM:
JAZZ UP! FESTIVAL “Dan Mândrilă” va avea loc in perioada 21 – 24 Noiembrie 2019 in Bucuresti, pe scenele de la “Sala Radio” si Green Hours. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toată durata concertului. Biletele se gasesc pe entertix.ro, myticket.ro si in retelele enteritx din toata tara.

Detalii pe pagina de Facebook Jazz Syndicate Live Sessions.